5 tips voor een succesvolle start van je bedrijfs-Instagram

Blog
Opinie
Noortje Kleijnen
04-02-2016
Ik moest drie keer met mijn ogen knipperen toen ik deze kop op Adformatie voorbij zag komen: 'Emirates eerste luchtvaartmaatschappij met 1 miljoen Instagram volgers'. Een miljoen volgers, een aantal waar de meeste bedrijven alleen maar van kunnen dromen. Mijn eerste gedachte was dan ook 'hoe doen ze dat in godsnaam?!' Ik, als fanatiek Instagrammer op de Coopr Instagram-pagina (volg je ons al?), werd natuurlijk meteen nieuwsgierig.

Instagram is een van de snelst groeiende social media-kanalen, en heeft Twitter ondertussen lang en breed ingehaald. Geen wonder dus dat de bedrijfspagina's op Instagram als paddenstoelen uit de grond schieten. Het is een prima manier om (letterlijk) meer van 'jezelf' te laten zien en je brand engagement te vergroten. De interactie met je volgers is op Instagram namelijk 4,21%, tegenover 0,07% op Facebook en 0,03% op Twitter. Een Instagram-pagina aanmaken is peanuts, maar tot een noemenswaardig aantal volgers komen is andere koek. Ik ging op zoek naar een aantal tips.

Bepaal je doelgroep
Een inkoppertje misschien, maar ook voor Instagram essentieel. Als je je als bedrijf richt op een groep analfabetische 60 plussers, bespaar jezelf dan vooral de moeite. De grootste groep Instagram-gebruikers heeft een leeftijd tussen de 16 en 35. Verwacht ook geen miljoen volgers als je een klein segment bedient, een internationale speler als Emirates heeft bijvoorbeeld zelf al een enorme doelgroep.

Ga voor een duidelijke look en feel
Voer je huisstijl door in je Instagram-posts, fotografeer vanuit een consistent oogpunt of kies op zijn minst bij iedere foto voor dezelfde filter. Zo ben je herkenbaar en daarnaast blijft Instagram nou eenmaal een hoog 'plaatjeskijk' gehalte hebben. KLM bijvoorbeeld hanteert een hele consistente (blauwe) stijl. Zorg op zijn minst voor scherpe foto's waar over nagedacht is.

Maak het persoonlijk
Wees persoonlijk, maak het leuk voor je volgers om een kijkje achter de schermen te nemen. Stel bijvoorbeeld medewerkers voor via Instagram, om de betrokkenheid met je bedrijf te vergroten. Emirates deed dit heel slim door het kanaal een aantal keer over te laten nemen door personeel. Niets zo leuk om een dagje in het leven van een piloot of stewardess mee te kijken!

Wees actief
Zorg dat je zelf ook actief bent! Volg andere pagina's, geef regelmatig 'hartjes' weg, reageer op posts van anderen en reageer op de reacties die onder jouw plaatjes verschijnen. Laat zien dat jij er bent en ook andere Instagrammers opmerkt. En daarnaast kan een beetje inspiratie geen kwaad natuurlijk.

Betrek je volgers door middel van campagnes
Hier had ook 'adverteer' kunnen staan. Tegenwoordig ook een optie natuurlijk, al denk ik dat je met een goede campagne nog altijd meer betrokkenheid creëert. Een goed voorbeeld van zo'n betrokken campagne is 'The Social Catalogue' van Ikea, waarbij volgers samen een Ikea catalogus creëren. 

De lijst is endless
Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar vooralsnog houden we het hier op het schrijven van blogs en geen boeken. Ik kan rustig concluderen dat, net als een Facebook-pagina, het bijhouden van een succesvol Instagram-account geen bijzaak is. Een miljoen volgers is een prachtig getal, maar het kost tijd, inspanning en geld om daar te komen. Ik blijf rustig plaatjes posten op @prbureaucoopr, maar zal deze tips zeker ter harte nemen!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief