Automotive en Social Media: Onnodig moeizaam huwelijk

Blog
Opinie
Jos Govaart
14-02-2010
BMW zette vandaag voor de tweede keer stapjes in het Social Media landschap. Morgenavond lanceert het Duitse automerk haar nieuwe reclamecampagne "BMW is joy" op SBS6. Vandaag werd de sneakpreview weggegeven aan autoliefhebbers via o.a. Twitter. Het zou eens tijd worden. Als één sector zich bij uitstek leent voor initiatieven via social media dan is het de automotive-sector wel.  Naast BMW ken ik alleen iets van Nissan en Opel in Nederland. Verder blijft het verdacht stil online.

In de Verenigde Staten zijn er genoeg voorbeelden van succesvolle cases te vinden in de automotivesector. Waarom lukt het dan maar mondjesmaat in Nederland? Heeft volgens mij te maken met de conservatieve wereld die de automotive nog is. De fax is daar nog een succesvol communicatiemiddel. Als dat werkt, dan is dat natuurlijk prima. Collega Jody zei het al eens gekscherend tijdens een presentatie: ,,als het nodig is om een geit te sturen die het verhaal gaat vertellen, dan sturen we een geit". Mensen die een auto willen kopen zijn inmiddels verder. Zij zijn aanwezig op Internet. Zij oriënteren zich op Internet. En ze praten over je merk.

Even terug naar BMW.  Vandaag ging het om een preview van de "BMW is Joy" campagne commercial. Sympathiek gebaar van BMW om deze eerste te delen met fans en daarna pas met de massa.  Eerder experimenteerde BMW al met een verrijkt persbericht rondom de nieuwe 5 serie.  Leuk om te zien dat Social Media wat hoger op de agenda komt bij een groot merk. Ik juich de initiatieven van BMW van harte toe. Er is alleen nog zoveel meer mogelijk. Nu wordt gebruik gemaakt van Social Media kanalen.  De kansen zitten in het écht social maken van dit soort initiatieven. Een suggestie:

BMW organiseerde de laatste weken een aantal previews rondom de nieuwe 5 serie. Dat was wat mij betreft dé gelegenheid geweest om meer met social media te doen. BMW had een platform kunnen faciliteren, voor mijn part een Facebook fanpage.  Een pagina waarop mobiele foto's en video's van zo'n preview te zien zijn. Dat zal er toe leiden dat achtergebleven autoliefhebbers daar ook bij hadden willen zijn. De volgende keer weet je ook hen te vinden waardoor je de online community langzaam kunt uitbouwen en ze offline bij je merk kunt betrekken.  Ik ben benieuwd naar de volgende stappen van BMW. En die van andere merken. Want auto's zijn emotie. En als mensen online ergens over praten, dan is het wel over emotionele zaken.

Dit is een voorbeeld van een leuke actie die je kunt ondernemen. Maar denk ook aan de invloed die social media hebben op de reputatie van je merk. Toyota heeft dat de afgelopen weken aan den lijve kunnen ondervinden. Waar is Toyota bijvoorbeeld in deze discussie? Je kunt als groot merk niet meer alleen aan je eigen communicatiekanalen denken. Ik ben echt verbaasd hoeveel slimme hoofden er nog in het zand zitten.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief