Case: Kind beschermen tegen online cybercrime

Blog
PR
Shelly Delwel
08-04-2014
Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Dit geldt ook voor kinderen. Zo is de eerste schooldag altijd spannend. Wat zouden ze van je vinden? Zijn het leuke mensen en vinden zij mij leuk? Kinderen zijn kwetsbaar, ook online. Je wilt niet dat mensen rare dingen over hen op het internet tegenkomen. Dat is geen goede start.

Freek zomaar slachtoffer
Zonder social media hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Je wilt natuurlijk wel weten waar jouw vrienden zich mee bezig houden. Maar aanwezigheid op social media kan ook helemaal misgaan. Als ouder wil je jouw kinderen hier tegen beschermen, maar soms gebeuren er ook dingen buiten de controle van de ouders en kinderen om. Zoals het hacken van profielen. Het misbruiken van de identiteit van kinderen op social media is een serieus probleem. Vandaar dat Stichting 'Mijn kind online' met een campagne kwam om dit onder de aandacht te brengen. Om zo Facebook, Youtube en Twitter op te roepen om sneller te reageren op meldingen van identiteitsfraude.

Zie hier het aangrijpende verhaal van Freek die slachtoffer is geworden van een identiteit hack:

Mijn Kind Online from Wefilm on Vimeo.

Resultaat
De case is volop in de media behandeld bij onder andere het NOS journaal, Jeugdjournaal en in de Volkskrant. Daarnaast is de campagne nu ook genomineerd voor de Spinawards in de categorie online & social media. Een terechte nominatie als je het mij vraagt. Ik vind het een mooi voorbeeld van storytelling. Door het verhaal persoonlijk weer te geven op beeld kan men zich inleven in de situatie van Freek en dat zet mensen aan het denken. Of het direct effect zal hebben op de cyberpesters vraag ik mij af, maar hopelijk helpt het de grote bedrijven wel om het probleem serieus te nemen én hier snel actie op te ondernemen.

Enkele tips tegen Cyberpesten:
  • Begeleiding van het kind bij het gebruik van social media. Goed opstarten van de accounts.
  • Ouders moeten duidelijk met hun kinderen bespreken wat zij wel of niet online kunnen delen. Rare foto's die online terecht komen, zijn moeilijk weg te halen en zullen je blijven achtervolgen.
  • Als ouders het online gedrag van hun kinderen in de gaten houden, merken zij het eerder als hun kind online gepest wordt. Hierdoor kunnen zij sneller actie ondernemen.
  • Scholen die voorlichting geven over cyberpesten.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief