Creëer de juiste voorwaarden om creatief te zijn

Blog
Opinie
Jos Govaart
04-02-2015
Zou jij de marathon van Rotterdam gaan rennen als je niet eens naar de bus kunt rennen? Juist! Daarom kun je niet verwachten dat je creatief bent als je "creatieve spieren" niet in een goede vorm zijn en je niet in de juiste mentale flow zit. Ons vermogen om na te denken en onszelf creatief te gedragen moet ontwikkeld worden en regelmatig gebruikt worden om niet uit vorm te raken.

Creatief zijn is moeilijk
Is het moeilijk om creatief te zijn? Best wel. Het kost namelijk veel moeite om vanuit een ander perspectief te denken, en er is moed voor nodig om dingen te zeggen die buitengewoon zijn.  Het mooie aan creatief denken is dat je hier niet in kunt falen, je kunt alleen maar leren, en trainen!

Als kinderen zijn we allemaal ontzettend creatief, dan hoeven we daar geen moeite voor te doen. Zo ontdekte een meisje van 8 onlangs een medicijn tegen kanker, aan de keukentafel. Helaas wordt creativiteit er niet beter op naarmate we ouder worden. We creëren een wereldbeeld dat gebaseerd is op onze ervaringen. Daardoor meten we onszelf een denkpatroon aan dat ons lastig in staat stelt om flexibel te zijn in ons denken.

Kijken naar de wereld met speelse nieuwsgierigheid
Creatief zijn betekent simpel gezien dat je kijkt naar de wereld met speelse nieuwsgierigheid. Iets dat ieder kind doet. Hoe vaker je uit je comfort zone komt, des te waarschijnlijker is het dat je met creatieve oplossingen komt. We zijn het creatiefst wanneer we gemotiveerd worden door onze eigen interesses. Als we echt om iets geven is het veel makkelijker om te fantaseren. Stel je eens voor dat je een miljoen euro krijgt om een wereldreis te organiseren voor jou en je vrienden. Zie je wat ik bedoel?

Zorg voor een positieve en relaxte sfeer
De grootste ideeën zijn ooit verzonnen met een biertje in een café of onder de douche. Als je zorgt voor een positieve en relaxte gemoedstoestand, is de kans op het produceren van creatieve ideeën het grootst. Angst, frustratie en stress maken creatief denken veel lastiger en soms zelf onmogelijk.

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onze creatiefste momenten. Hieruit bleek dat naast fysiek sporten, naar muziek luisteren, een warme douche nemen zorgt voor een toename aan dopamine. Op deze momenten zijn wij ook in een relaxte gemoedstoestand, wat ervoor zorgt dat we goede connecties kunnen maken, daarnaast zijn we ook afgeleid, wat ervoor zorgt dat onze hersenen een "pauze" nemen en we onbewust creatiever aan een probleem kunnen werken. Geen wonder dus dat de beste ideeën verzonnen worden onder de douche.

Technieken
Er zijn ontzettend veel technieken om je te helpen met creatief denken. Let hierbij wel altijd op: Processen en tools creëren geen ideeën. Mensen doen dat, maar dan moeten die wel creatief kúnnen zijn!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief