De nerdification van PR

Blog
Opinie
Thea van Unen
24-05-2016
Google Analytics, SEO en influencers lijken vandaag de dag de Grote Drie in PR-land. Zijn het werkelijk deze elementen die ons vak tegenwoordig maken tot wat het is? Cijfers, rankings en zoektermen die bepalen of we een succesvolle campagne hebben gehad? Of is de vaak overbetaalde influencer die een PR-campagne maakt of breekt de PR van nu?

Zoektermen verbinden marketing en PR
Marketing PR is een eigen discipline geworden binnen het PR vak. Maar betekent dit dat marketing en public relations meer en meer geïntegreerd zijn? Of misschien zelfs wel zijn geworden tot één geheel? Het is zeker waar dat marketing en PR op elkaar lijken en regelmatig verweven lijken qua content creatie. Tijd om de spotlights op verschillen én samenwerking te zetten. Een interessant artikel op businnes2community gaat dieper in op de cijfermatige benadering van PR.

Reputatie en relatie versus sales
PR is primair gericht op reputatie en marketing op sales. PR is gericht op het verstrekken van informatie, de beleving toevoegen bij een product of dienst, je identiteit bevestigen of de kwaliteit van het product benadrukken. In de uitwerking en middelenkeuze kan marketing en PR hetzelfde lijken, het doel is echter verschillend. Marketing richt zich op verkoopresultaat en PR blijft gericht op het bouwen van een relatie met je publiek en het creëren van relevante content. Toch is data dé bepalende toevoeging voor PR waar we veel meer uit kunnen halen. De wisselwerking tussen de woordkeus in je persbericht of tekst met termen die aansluiten bij de website kan het verspreiden van je verhaal maken of breken. Een Infographic kan met succes verspreid worden in de media. Maar welke impact heeft die Infographic? Data analyse maakt inzichtelijk wat en wie je daadwerkelijk bereikt. Is het tijd voor de nerdification van PR?

Gelukkig zijn daar de influencers
Aan de andere kant van het groeiend belang in data en analyses zien we de stijgende samenwerking met influencers. Of samenwerking? Soms vraag ik me of waar de samenwerkende factor is. De bedragen die gevraagd worden zijn enorm t.o.v. de output. Een relatie opbouwen met een merk en influencer? Het is bijna vloeken in de kerk om het ook maar te noemen. Al PR het doel heeft om relatie en reputatie te bouwen, is deze met influencers wel heel sterk gebaseerd op geld en niet op wederzijds belang. De influencer lijkt vaak te vergeten dat merken die bij hen en hun lezers passen en ook hun imago maken of kraken. Wat mij betreft gaan we op zoek naar de balans. Tuurlijk, geld verdienen mogen we allemaal, maar een gezonde balans en gezamenlijk doel misstaat niemand.

Misschien komt daar de data weer om de hoek kijken: influencers bieden data. En data biedt de PR-professional inzicht in het behalen van hun doelen. Drie type data die de influencer zou moeten bieden:
  • Awareness: welk bereik heeft de influencer en via welke kanalen?
  • Engagement: hoe betrokken zijn de volgers van de influencers? Wat delen ze, liken zij en hoe spreken zij over de onderwerpen die de influencer aandraagt?
  • Clickthrough: hoeveel clicks vinden er daadwerkelijk plaats? Hoe lang blijft men op de site?
Op basis van de data van de influencer kunnen vergelijkingen worden gemaakt met eigen data (brand baseline). Zo kunnen we conclusies trekken over het potentiële bereik van de influencer, zodat wij kunnen onderbouwen of het de investering wel of niet waard is.

Ik zie dus juist kansen om influencers én data op een gezonde manier te integreren met PR. Tijd voor een open discussie met data analisten, influencers, marketeers en PR-professionals. Denk je mee?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief