Geloof het of niet, wiskunde en PR gaan hand in hand

Blog
Opinie
Rachel de Koning
08-07-2015
Een paar dagen geleden las ik op PR Daily een artikel over wiskunde en PR. Namelijk dat wiskunde en PR toch meer hand in hand gaan dan men denkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik verrast was na het lezen over deze relatie. Nou bedoelt de schrijver er niet mee dat we dagelijks de stelling van Pythagoras gebruiken of formules raadplegen om Phi te berekenen, om vervolgens een prachtig idee of plan te bedenken en uit te voeren. Wat bedoelt zij dan wel?

Klaar met wiskunde? Mooi niet!
Op de middelbare school was ik niet goed, maar ook niet slecht in wiskunde. Het ene onderdeel begreep ik meteen, het andere onderdeel moest mij vaker uitgelegd worden voordat ik er ook maar iets van snapte. In het vijfde jaar van de havo rondde ik wiskunde A1 & A2 af met een dikke voldoende. "Nu ben ik van Wiskunde af. Voorgoed!", dacht ik. Toch ben ik schijnbaar ook nu onbewust bezig met wiskunde. In het PR-vak, wie had dat gedacht?

Als je een factsheet schrijft naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek, gebruik je wiskunde (statistieken). Als je de PR-resultaten aan het analyseren bent of keuzes moet maken welke media je wel en niet wilt benaderen of welke boodschap je belangrijk en minder belangrijk vindt voor een persbericht, gebruik je wiskunde (kansberekening en classificatie). Wat wordt er gebruikt bij het berekenen van het unieke bereik van een medium? Juist, combinatoriek. Ik durf te wedden dat je deze term niet kende of helemaal vergeten was ;-) Laatst heb ik van een van tevoren geselecteerde groep bloggers een online / social media analyse gemaakt, zodat ik daarna de posting rates over een bepaalde klant kon vastleggen. Welke van bovenstaande wiskundetermen zou ik hier aan kunnen hangen?

Wiskunde maakt PR-gekken beter in hun vak
Stiekem kan ik stellen dat PR dichterbij rocket science staat dan men over het algemeen zou denken. Achteraf ben ik dus erg blij dat ik dit vak dat ik liever kwijt dan rijk was, heb moeten volgen op de middelbare school. Ik moet wel toegeven dat het onbewust raadplegen van wiskunde me beter bevalt dan letterlijk het vak volgen. Hooray for maths! Daarentegen hebben een collega en ik laatst flink gelachen om mijn niet-zo-goede rekenkunsten bij simpele optelsommen. Ach, rekenen is toch heel andere koek dan wiskunde?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief