Het is de schuld van Twitter!

Blog
Opinie
Jos Govaart
14-10-2009
Nieuwe techniek en media hebben het nogal eens gedaan bij mensen. Toen de telefoon uitgevonden werd zou die vooral leiden tot vreselijke domheid. Televisie en film riep op tot het meest vreselijke geweld en de meest vulgaire sexuele uitspattingen. Nu mag Twitter in het beklaagdenbankje zitten. Twitter helpt namelijk reputaties aan gort. De meest recente aanklagers: Dirk Scheringa en Gregory van der Wiel.

Bij de DSB Bank hadden de media het weer eens gedaan. Niet alleen het FD en de Volkskrant maar ook Twitter was weer het haasje. Door Twitter werden alle geheime besprekingen verstoord en was de deal afgeketst. Ik plaats het maar onder de noemer afbraakvoetbal. Dan de kwestie Gregory van der Wiel.  Het Nederlands voetbalelftal moest een uur of 46 vliegen om op een zaterdag 90 minuten op een vriendschappelijke wijze achter een bal aan te hollen. Van der Wiel had zich afgemeld vanwege een lichte hersenschudding bij bondscoach Bert van Marwijk.  De dinsdag erop ging hij naar een concert, ging op de foto met een rapper en plaatste deze foto op Twitter. Die lekte vervolgens uit naar de traditionele media en de rel was geboren!

Twitter de schuld geven van dit soort gebeurtenissen is natuurlijk veel te makkelijk. Twitter is zonder mensen compleet zielloos. Het gaat om je eigen gedrag. In het geval van de DSB bank ligt de bron van de ellende natuurlijk niet bij Twitter maar allereerst bij het falen van de DSB Bank zelf, en vervolgens bij mensen die nieuws hebben laten uitlekken. Wat naar mijn mening gewoon een zuiver journalistieke taak is.

In het geval van Gregory van der Wiel was ik gisteravond stomverbaasd toen ik zat te kijken naar Voetbal International. Presentator Wilfred Genee vroeg hem of hij al met Bert van Marwijk gebeld had. Erg veel haast had hij toen niet. Als je een beetje verantwoordelijkheidsbesef hebt, dan is het eerste wat je na zo'n (onschuldige) naieve actie doet: de bondscoach bellen. Maarnee, van der Wiel vond het belangrijker om zijn twitteraccount te sluiten. Hij was er helemaal klaar mee! Een spiegel was een betere oplossing geweest.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief