Hoe de communicatiebusiness Meerkat en andere live video streaming apps kan gebruiken

Blog
Opinie
Marieke Fennis
26-03-2015
Je kunt er bijna niet omheen, live video streamen, de nieuwe rage op het gebied van social media. Sinds technologiefestival SXSW vorige week, lees ik overal over Meerkat en Periscope. Het is niet nieuw. Meerkat is in februari aangekondigd en je had ook al Ustream bijvoorbeeld. Volgens NRC lijkt de timing vooral goed, want genoeg mensen hebben nu een snelle smartphone en 4G-internet is op voldoende plekken beschikbaar om live-stream mogelijk te maken.Bovendien werd de technologie daadwerkelijk toegepast tijdens SXSW en zagen mensen ook het nut ervan in. Veel sprekers gebruikten Meerkat om hun presentatie live te delen met iedereen die niet aanwezig kon zijn. Maar ook beroemdheden 'Meerkatten'. Zo zond Jimmy Fallon live een repetitie van zijn show uit.

Hype of niet?
Vraag blijft of Meerkat, Periscope en andere live video streaming apps niet een hype zijn en na verloop van tijd minder populair worden. Heel eerlijk zit er namelijk ook een afbreukrisico aan. Want zodra je een live stream start, zien mensen je direct. There is no way back. Je kunt het niet eerst bekijken voordat je het met de hele wereld deelt, dus ben voorbereid en weet wat je doet. Maar als Meerkat en Periscope blijvertjes zijn, wat kunnen we er dan in de communicatiebusiness mee? Een aantal voorbeelden:
  • Demo's: presentatie van nieuwe producten of diensten. Denk aan testritten met nieuwe auto's of kookdemonstraties.
  • Concerten en evenementen: Pharell Williams die zijn optreden vanaf Pinkpop streamt, een spreker op SXSW die zijn presentatie live deelt en daarmee een nog groter publiek via internet bereikt. Maar ook rode lopers zullen nooit meer hetzelfde zijn.
  • Journalistiek: omroepen hoeven niet meer met satellietwagen te komen om live op locatie uit te zenden. Een smartphone met Meerkat kan het werk doen. Je kunt nu midden in een protest in Oekraïne kan staan terwijl het gebeurt, maar ook persconferenties kunnen door iedereen live worden uitgezonden. Je hebt nu je eigen video crew altijd bij de hand om nieuws te delen.
  • Interviews: live video streamen is een krachtige tool voor interviews en discussies. Denk aan een politicus die iets opmerkelijks zegt in verkiezingstijd wat meteen voor reuring kan zorgen op social media en door traditionele media opgepakt kan worden.
  • Persoonlijke video: iedereen heeft een verhaal te vertellen. Of het nu beroemdheden, atleten, politici of CEO's zijn. Met live-streaming hebben ze een extra mogelijkheid om hun verhaal te delen. Bovendien kunnen ze ook een kijkje geven achter de schermen van hun werk of fans nog directer laten meegenieten van hun leven.
  • Klantenservice: het zal niet lang duren voordat consumenten deze apps gaan gebruiken om een bedrijf te bereiken om een vraag te stellen of klacht te deponeren. Bedrijven moeten hierop voorbereid zijn en een antwoord klaarhebben hoe ze hiermee omgaan. Aan de andere kant kan het bedrijven ook in staat stellen om een gesprek echt vast te houden.
  • Verleg je grenzen!

    schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
    Schrijf je nu in voor
    onze nieuwsbrief