Honderden sollicitatietips te vinden. Maar wat als je eenmaal junior PR-adviseur of trainee bent?

Blog
Opinie
Tamara Vlootman
11-03-2014
Zo. Mijn eerste week bij Coopr zit er alweer op. Het heeft even geduurd voor ik onderdeel mocht uitmaken van dit geweldige team, ik zat al een jaar op deze plek te azen, maar nu zit ik er toch echt. 'Trainee @ Coopr' prijkt bovenaan mijn LinkedIn profiel. Vanaf nu word ik in het diepe gegooid, gecoacht en haak ik aan bij de brainstorm- en andere werkzaamheden van echt leuke en behoorlijk diverse klanten. Leer je veel in één week? Jazeker! Hieronder een aantal van mijn bevindingen, speciaal voor mijn mede-Young Professionals.

Een goede kennismaking is het halve werk
Kennismaken met je nieuwe team het belangrijkste onderdeel van de eerste week. Boven alles is de interne dynamiek dat wat een opdracht tot een flop of een top maakt. Daarom vond ik het ook erg fijn een week van tevoren al langs te komen en mee te lunchen (ik moest toch mijn contract tekenen). En dan natuurlijk met iedereen apart even 'zitten'. Je zult zien dat op persoonlijke en open vragen bijzonder goed wordt gereageerd.

Neem de tijd
Het is niet anders. Alles wat voor de rest gesneden koek is, is voor ons nieuwkomers nog abacadabra. Niet alleen 'wat wil deze klant nu écht', maar ook 'hoe werkt de deur' (die van ons heeft een trucje, zo bleek na 20 minuten puzzelen) en 'hoe heten de kinderen van mijn collega's allemaal'. Ik had het geluk dat er een realistische weekplanning voor mij was opgesteld, met veel oriënterende gesprekken. Toch ga ik elke avond nog vroeg mijn bed in. Alle focus on the job.

Blijf jezelf
Bleh, wat een klef cliché. Maar zo waar. Maak jezelf niet slimmer of mooier door bijvoorbeeld te zeggen dat je iets begrijpt terwijl dit niet zo is. Een mooi trucje om van je docent af te komen tijdens college, maar je valt door de mand als er verantwoordelijken op je af komen. Bedenk dat je hier (hopelijk) nog lang aan de slag kan. Hoe lang zou jij een masker op willen houden?

Gewoon f*cking hard je best doen
Deze tip kreeg ik zojuist toegefluisterd van mijn lieve nieuwe collega. Als van je gevraagd wordt iets uit te zoeken, zorg dan dat je weet waar het over gaat. Bedenk of de aan jouw gevraagde oplossing de enige en de juiste is en kom ook eens met een alternatief. Kortom: doe een stap extra en grijp alles aan. Echt alles. Zo kom je zo snel mogelijk in de flow van het bureau.

Beken kleur
Je bent aangenomen zodat jouw expertise het bedrijf en/of jullie klanten verder helpt. In het begin komt het erop neer dat je veel 'hands on' werk uit handen neemt van je meer ervaren collega's. Omdat die collega's het meer strategische werk uitvoeren (waar jij soms nog maar net in kan meekomen) is het niet ongebruikelijk dat je zelfvertrouwen af en toe een tik krijgt. Vergeet niet dat jouw ervaring, ook buiten het vak, wel degelijk uniek en van toegevoegde waarde is. Zolang je durft te kiezen en beargumenteert waarom je iets kiest, neem je veel werk uit handen en draag je wel degelijk bij aan je team!

Geniet ervan
Een van mijn persoonlijke valkuilen: neem alles niet té serieus. Zonder een goede grap af en toe dut je in. Ik merk dat de PR-wereld inmiddels een beetje uit de crisis raakt. Grote kans dat ik niet de enige junior / trainee ben die deze week bij een bureau of bij een merk intern is begonnen. En grote kans dat we elkaar binnenkort treffen bij een van de vele PR- evenementen waar we onze ervaringen kunnen delen. Schrijf deze in ieder geval in je agenda en houd de website van Logeion Young Professionals goed in de gaten voor een van de borrels. Tot die tijd kijk ik er naar uit er online achter te komen wat jou heeft geholpen in je eerste weken! Dat kan via Twitter en LinkedIn,

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief