Is dat blog van Coopr de moeite waard voor Coopr?

Blog
Opinie
Jos Govaart
08-03-2010
Een belangrijk onderdeel van online pr is het luisteren naar je achterban, in dit geval dus naar de lezers van ons blog. Joery Bruijntjes stelde mij via Twitter vorige week de vorige vraag: ,,Ik zou graag op Coopr blog eens lezen over jullie ervaringen met het bloggen tot nu toe. De moeite? Tijdsinvestering waard? Etc." Een goede vraag, Joery weet wat het aan tijd en energie kost om een blog bij te houden. Daarnaast bleek uit de tweede editie van de Social Media Monitor dat van de Top 100 adverteerders slechts Telfort en de Rabobank een blog bijhouden.  De conclusie kan ik in deze intro alvast weggeven:  Ja, het is de moeite waard, sterker nog: de blog is voor Coopr van vitaal belang.

Tijdinvestering
Allereerst de input. Voordat Jody en ik met Coopr begonnen vroegen we ons af wat de frequentie van bloggen zou moeten zijn.  We wisten dat het tempo dat we vanaf dag 1 zouden aanhouden, de norm minimaal zou moeten zijn.  Dit is sinds 1 september 2009 alweer de 137e blogpost. Per blogpost zijn we gemiddeld toch wel zo'n 1,5 uur bezig.  Dus tot nu toe zit er ruim 200 uur werk in het creëren van content voor onze site.

Strategie: Geven, delen, ontvangen
Achter deze site zit uiteindelijk een commerciële doelstelling. We zijn een pr bureau en het belangrijkste wat we doen is uiteraard het werken voor klanten. Voordat we met Coopr begonnen vonden we dat er erg weinig Nederlandse blogs waren die schreven over het snijvlak pr en social media.  Wij hadden zelf behoefte aan een dergelijke site dus zijn we hem zelf gaan creëren.  We lezen veel internationale blogs die over pr gaan, deze delen we in ons wekelijkse overzicht met pr links en dienen regelmatig ter inspiratie voor onze eigen blogs. Daarnaast hebben we uiteraard ook zelf een kijk op het vak en de gedachten hierover delen we ook graag met andere pr professionals in Nederland.  In de meeste dingen die we doen is een drietrap te herkennen: Geven, delen en ontvangen. Geven: de content die we maken, delen: we maken hem beschikbaar via ons blog, LinkedIn , Twitter en onze Social Bookmarkbuttons. Ontvangen: We ontvangen graag retweets, reacties, linkjuice, aanbevelingen en leads.

Scherp blijven
Het bloggen heeft ook een functie die puur voor onszelf werkt. Door jezelf te dwingen elke dag een blog te moeten schrijven, kom je uit de dagelijkse gang van zaken. Om het blog te vullen is het ook nodig dat we blogs lezen, met mensen praten en ook eens gaan zitten voor een goed pr boek. We dwingen onszelf dus om continue beter te worden en te willen leren.

Traffic van de blog
Twee dagen na de lancering van Coopr schreven we voor slechts 30 unieke bezoekers. Op zo'n moment vraag je je wel even af waar je het precies voor doet. Het antwoord is simpel: Voor die 30 bezoekers. Als je die mensen teleurstelt is verder groeien vrijwel onmogelijk. Door stug vol te houden is dat bezoek inmiddels vervijfvoudigd.

Connectie met Nederlandse PR-community
Wat nog een wat langere adem nodig heeft dan het verhogen van de traffic is het zorgen voor interactiviteit op de site.  Inmiddels zijn we zover dat er meer reacties dan blogposts zijn. Al vindt het grootste deel van de conversatie over onze blogs via Twitter plaats. Een onderdeel waarvan we merken dat hij gewaardeerd wordt door onze bezoekers is de rubriek 5 Q's met. Enerzijds kun je de ervaringen van Nederlandse pr-professionals lezen in deze rubriek. Daarnaast geeft de rubriek inzicht in de Nederlandse pr-wereld. We proberen zo een gezicht te geven aan de Nederlandse pr-wereld en deze een plek te bieden op ons blog.

Naamsbekendheid
Aan interviewaanvragen en conversaties op Twitter merken we dat ons blog voor naamsbekendheid gezorgd heeft. Niet alleen via de Google-rankings maar ook in wat mensen van ons zien en daarvan vinden.

Leads
De hamvraag: levert het Coopr-blog uiteindelijk ook handel op? Ja! We worden gebeld omdat potentiële klanten op basis van ons blog iets van onze aanpak vinden en het daarom leuk vinden om met ons in contact te komen. Ze vinden ons via Google. Zonder ons blog was dat denk ik niet gebeurd.

Een antwoord op je vraag zo Joery?

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief