Just me & you cultuur

Blog
Opinie
Dorieke Cieremans
27-10-2015
Als je PR professional bent, dan kijk je televisie voor je werk. Dat kunnen niet veel mensen zeggen en ik vind het een groot pluspunt van mijn werk, maar het is ook een must om op de hoogte te zijn van de verschillende programma's. Regelmatig zit ik dus aan de buis gekluisterd om alle zenders af te spitten naar leuke en interessante programma's. En natuurlijk kom je dan ook langs de 'toppers' en 'floppers' uit televisieland. En die zijn er genoeg, echt waar.

Zo heb ik de afgelopen weken vol verbazing gekeken naar finalist Céline Koningstein van Hollands Next Top Model. Een bijzondere dame met zelfvertrouwen, heel veel zelfvertrouwen, misschien wel too much zelfvertrouwen. Haar standpunt was in ieder geval duidelijk: zij was de winnares. Voor de programmamakers is zij natuurlijk een cadeautje, want zo'n pittige dame maakt het programma extra spraakmakend. Ze werd dan ook niet gespaard in de editing met uitspraken als: 'Als ik naast Rachel in de finale sta, dan win ik zeker weten.' En: 'Lisa heeft geen modellenfiguur.' En: 'Als je je portfolio vergeet voor een casting, dan ben je gewoon dom.'

Social Media grenzen...
Het gevolg van zo'n sterke persoonlijkheid? Je krijgt een shitload (schreef ze dat echt, ja ze schreef het) aan commentaar van het Nederlandse volk. Jongeren wensten Céline zelfs dood. Vrijheid van meningsuiting: ja, maar je kunt ook te ver gaan. Waar liggen de grenzen van social media? Moeten we daar nou niet een keer regels aan gaan verbinden? Natuurlijk is het al enige tijd een discussiepunt, maar het wordt steeds erger.

Me, myself and you
Wordt social media niet een te krachtig medium? Moeten we dit allemaal willen? Ik vraag het mezelf steeds vaker af. In mijn omgeving verwijderen steeds meer mensen hun Facebook account en eerlijk gezegd snap ik dat heel goed. De afgelopen jaren zaten we in een 'share' cultuur. Ik voorspel dat we over een paar jaar weer 'back to basic' gaan: de 'just me & you' cultuur. Ik stel me voor: veel minder gebruik van social media, telefoon weg, wifi uit en alleen maar oor hebben voor de persoon (of personen) tegenover je.

Wat denk jij? Blijven we op dezelfde manier gebruik maken van social media of gaan we 'back to basic'?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief