PR in de hoofdrol

Blog
Opinie
Marieke Fennis
22-05-2015
Ik ben een groot liefhebber van TV-series en kijk zo'n beetje alles wat los en vast zit. Op dit moment ben ik helemaal verknocht aan Entourage. Voor de liefhebbers: de serie volgt de opkomende filmster Vincent Chase, die samen met zijn twee jeugdvrienden en zijn halfbroer van New York naar Hollywood is verhuisd om een filmcarrière te beginnen. Entertainment van de bovenste plank. Glitter en glamour met een knipoog. Rode lopers, feestjes, mooie vrouwen én agenten en publicisten.

Debi Mazar speelt de rol van Shauna Roberts; de publicist van Vince. Een brutale maar eerlijke dame die haar hart laten spreken en de publieke opinie nauwlettend in de gaten houdt. Hoewel ik nog midden in het derde seizoen zit, zijn er al tal van scenes geweest die voor mij als PR-pro af en toe pijnlijk herkenbaar zijn (of goed voor te stellen zijn). De domper als de bittere relatie met die belangrijke journalist alleen maar slechter wordt, de irritatie bij voorpagina-artikelen met feitelijke onjuistheden, de teleurstelling bij een negatief artikel en ook de impact daarvan. Boeiend om te zien hoe dit in beeld is gebracht.

Echter is de rol van PR-bureaus in films en series nog altijd beperkt ten opzichte van reclamebureaus en politieke campagnes. Er is nog weinig filmmateriaal dat het dagelijkse leven van een PR-professional weerspiegelt. En aangezien ons werk vaak wordt bestempeld als 'the dark side', zou je toch best kunnen zeggen dat dit een interessante invalshoek is voor scriptschrijvers? (tip!)

Er zijn door de jaren heen wel al verschillende films verschenen die het verhaal vertellen van beroemde communicatiemanagers (Jerry Maguire) en lobbyisten die de belangen behartigen van delicate bedrijven (Thank You For Smoking), die ik elke PR- en communicatieprofessional wil aanraden om te kijken. Hieronder vind je 3 must-sees:

1) Thank You For SmokingCharmante Nick Naylor is het hoofd public relations van de Amerikaanse tabaksbranche. Hij verzint van alles om het beeld van zijn branche zo positief mogelijk te krijgen. Ook al is het tegenwoordig bijna onmogelijk om een relatie tussen roken en gezondheidsproblemen te ontkennen, Nick krijgt het voor elkaar.

2) People I KnowEli Wurman is een aan lager wal geraakte manager, die vroeger de PR deed voor beroemdheden. Hij heeft alles gezien en meegemaakt; geen crisis is hem te veel. Op zoek naar zijn vergane glorie biedt hij zijn hulp aan aan acteur Cary Launer die bij een schandaal betrokken is maar raakt daarbij verstrikt in een web van intriges en schandalen.

3) Devil Wears PradaVeel meer dan alleen een 'chick flick'. Deze film geeft een aardig inkijkje in de wereld van de mediawereld van de mode-industrie en laat zien hoe het erop redacties van glossy magazines aan toegaat.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief