Tools: rss-feed totaal ondergewaardeerd. Welkom Google Current.

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
10-05-2012


Sinds de komst van Twitter is de 'good old' rss-reader voor verdwenen. En ja. Rss-readers waren lelijk vormgegeven, nogal ingewikkeld wanneer je je er niet echt in had verdiept en lastig bij te houden. Waarom zou je dan toch zo'n feed nemen? Omdat het je persoonlijke nieuwssite is die je helemaal kunt inrichten op jouw voorkeuren.

Wie altijd een actueel overzicht wil hebben van de bronnen die hij/zij belangrijk vindt, geen zin heeft in nieuwsbrievenspam en overzicht wil houden in de massa aan info, doet er slim aan om even de tijd te nemen en een rss-reader goed in te richten. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo ingewikkeld als dat het een aantal jaar geleden was en er zijn inmiddels ook hele mooie tools voor. Zo is Flipboard eigenlijk ook een rss reader, is Google Current de grote 'newbie'

Reader voor 'dummies'
Rss is al lange tijd te lezen via e-mail (bijv. Thunderbird)met webbased tools (bloglines en Google reader zijn nog altijd fijn) en desktop tools. Inmiddels zijn er ook hele fijne toepassingen en applicaties gekomen voor mobile devices. Sinds kort is Google's reader voor iPhone, iPad en Android devices ook in Nederland verkrijgbaar: Google Current.

Met Current kun je je abonneren op sites in het vaste aanbod zoals The Next Web, Trendhunter, Cool Hunting, Techcrunch, Mashable, YouTube Trends en nog vele andere titels. Daarnaast kun je heel makkelijk zelf een url toevoegen van je favo blogs en websites. Het fijne is dat de app geen ratjetoe aan links en tekst, maar visueel is ingericht met tumbnails en een 'trending' carrousel. Zeker de moeite waard om op je smartphone of tablet te zetten.

Meechannel: media dashboard
Andere 'newbie' is 'meechannel'. Een geavanceerde rss-reader waarbij je je kunt abonneren op 'channels' met blogs, video's, televisieprogramma's en andere contentsites, maar je kunt ook zelf kanalenmaken op thema met sites die jij interessant vindt. Dit doe je door de rss-url te plakken in een van je eigen kanalen. Bovendien kun je ook je al een aantal social mediaprofielen integreren en dat worden er waarschijnlijk meer. Op dit moment kun je Flickr, Picasa en YouTube integreren. Binnenkort komt Spotify hier nog bij. Meechannel heeft zelf ook een sociaal karakter. Dit betekent dat je anderen kunt volgen en je channels ook kunt delen, maar het hoeft niet.

Wanneer je graag orde schept in de overload aan online content, je steeds meer Twitterlijsten hebt en deze telkens weer voller worden, dan is het toch slim om je eigen personalised rss aan te maken. Het maakt Twitter niet overbodig, maar zo weet je dat je niets mist van wat je echt wilt weten en is Twitter hierop gewoon een leuke aanvulling. Voor wie het allemaal te ingewikkeld is, kan altijd beginnen met 'Symbaloo' in te stellen als startscherm. Hier hoef je enkel een link te plakken voor iedere site die je maar wilt. Iedere reader/dashboard heeft zo z'n voor- en nadelen. Experimenteer er vooral een tijdje mee om te kijken wat voor jou het fijnst werkt.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief