Video van twee blinde zusjes opent ogen

Blog
PR
Shelly Delwel
09-09-2014
Wat als je geboren bent met een oogafwijking, die kan leiden tot blindheid? Deze oogafwijking, die als staar bekend staat in Nederland, is te verhelpen. Als je in Nederland staar hebt ga je naar het ziekenhuis voor een kleine operatie waarmee het probleem vaak is opgelost. Helaas is dit door armoede niet voor iedereen een optie...  In derde wereldlanden hebben mensen 500% meer kans op blindheid. En als zij blind worden is hiermee voor veel mensen hun 'doodvonnis' getekend, omdat zij niet meer naar school kunnen of minder kans hebben op een baan. De World Health Organisation (WHO) meldt dat 60% van de blinde kinderen overlijden binnen 1 tot 2 jaar vanaf het moment dat zij blind worden.

De armste ter wereld geen geld voor operatie
Twee zusjes uit India zijn blind geboren. Hen stond hetzelfde lot te wachten. De kosten voor zo'n operatie zijn slechts 300 dollar. Maar voor iemand die rond moet komen van 1 dollar per dag is die 300 dollar simpelweg niet te betalen. En dan te bedenken dat de ingreep binnen slechts 15 minuten is uitgevoerd. Voor onze begrippen een kleine ingreep, maar voor hen van levensbelang.  Gelukkig zorgde de Stichting 20/20/20, een non-profit organisatie die als doel heeft het gezichtsvermogen van 20 miljoen blinde volwassenen en kinderen in de 40 armste werelddelen te herstellen, ervoor dat de twee zusjes deze operatie konden ondergaan.  Zie hier de mooie, ontroerende video over hun verhaal en het moment waarop  zij voor het eerst konden zien.

https://www.youtube.com/watch?v=0y-CeVersKc

Persoonlijke storytelling
Kippenvel kreeg ik toen ik het oudste meisje voor het eerst graan zag bestuderen. En het moment dat haar moeder vertelt dat haar jongste dochter maar bleef herhalen "Mama, ik kan zien, ik kan zien". Mooi en ontroerend, maar ergens knaagt er ook iets aan mij als ik deze hele persoonlijke beelden zie. Is het nodig om dit te zien? Ik vrees van wel. Door het zo gedetailleerd in beeld te brengen maakt het verhaal zeker indruk. De video zet mij in ieder geval aan het denken. Tegenwoordig zie je communicatie steeds meer inspeelt op emoties en beelden in de vorm van persoonlijke storytelling. In deze campagne maken ze het probleem heel menselijk en brengen ze het dichtbij. Wat ik goed vind aan deze video is dat zij een positieve twist aan de video hebben gegeven. Zij hebben ervoor gekozen om het uiteindelijke doel van de stichting -het moment dat de zusjes weer kunnen zien- in beeld te brengen. Letterlijk en figuurlijk een echte eye opener!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief