Voor de leeuwen in PR (4): "Onder druk wordt alles vloeibaar!"

Blog
Opinie
Mary-Grace van Leeuwen
07-05-2012

Je kent het wel: lang van te voren weet je dat je een presentatie hebt, maar toch wacht je (ik) altijd op het laatste moment met de voorbereidingen. Mijn vriend zegt altijd: "onder druk wordt alles vloeibaar" en dat geldt ook voor mij. Meestal, zo tegen middernacht (net voor de deadline natuurlijk), schud ik altijd wel een presentatie, scriptie of blog uit m'n mouw. Alsof ik dat de dagen er voor niet had kunnen doen. Op de een of andere manier loop ik dan altijd vast. Onder druk werk ik blijkbaar toch het beste.

Om terug te komen op de presentatie. Samen met Jody moesten we een Workshop Social Media voorbereiden en ik moest het gedeelte over het project (de online leeromgeving) presenteren en natuurlijk mezelf even voorstellen. Het publiek: MKB'ers van middelbare leeftijd. Op weg daar naar toe vroeg Jody nog: "Heb je alles goed voorbereid, zit het een beetje in je hoofd?" "Tuurlijk," zei ik. Ik moest namelijk ook een hand-out uitdelen met daarin uitleg over het CMS van de website en dat was eigenlijk mijn presentatie, dus ik vond het niet nodig om dat verhaal uit te schrijven of er een slide aan te besteden. Ik had tenslotte die middag alles nog even doorgelopen of alle knopjes etc. wel werkten, dus... alles onder controle. Enfin, daar stond ik dan: als jonkie eigenlijk m'n ouders les te geven. Nu maar hopen dat ze me serieus nemen.

Acte de présence
Voor mezelf maak ik in me hoofd altijd wel een soort van verhaallijn (dat dan weer wel). Zo van: oké, dit moet ik bespreken, erna dat, en als laatste weer dit en dat mag ik zeker niet vergeten en dan heb ik het in m'n hoofd. En geloof het of niet, maar tot nu toe heb ik het op deze manier altijd gehaald, dus ja waarom nu niet? Nu stond ik alleen niet voor leeftijdsgenoten, maar voor een generatie of twee ouder. Jody's laatste woorden: "En nu zal mijn collega Mary-Grace zich voorstellen en jullie wegwijs maken in de online leeromgeving." Mijn gedachte waren alleen maar: uhhh waar zal ik beginnen, welkom, leeftijd, achternaam, ohnee eerst m'n voornaam dan achternaam, school, opleiding...?? "Goedenavond, welkom op deze social media avond, ik ben M...." En toen gingen mijn lippen hun eigen weg.

Jody ging natuurlijk als een kanon (en ook hij verzint wel eens wat tussendoor) en ik weet zeker dat we de gemiddelde leeftijd van de Facebook gebruiker hebben opgekrikt in de afgelopen week. Het is natuurlijk altijd leuk om te horen hoe mensen jouw presentatie hebben ervaren en nog belangrijker: heb je hun aandacht wel weten te behouden? En ja, een goede voorbereiding is het halve werk, maar voor presenteren helpt het zeker als je een makkelijke prater ben (that makes sense to me). En hoe cultuurgebonden onderstaande misschien ook is (of niet, ik vind dit namelijk zo oer-Nederlands) wisten we wel dat het een geslaagde avond was!

Ben jij ook een PR-junior? Reageer dan vooral als ook jij tegen bepaalde dingen oploopt, op- en/of aanmerkingen of vragen en/of tips hebt. Door elkaars ervaringen uit te wisselen, helpen we elkaar om uiteindelijk volwaardige PR-leeuwen te worden! Tot over twee weken weer!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief