Waarom foodblog The Green Happiness onder vuur staat

Blog
Top of flop
Rachel de Koning
27-09-2016
De dinsdagblog staat in het teken van de top of flop in de media. Deze week nomineer ik de twee foodbloggers van The Green Happiness met hun interview in het NRC Handelsblad over wat nou precies gezond is. Het interview heeft veel los gemaakt. Het voedingspatroon waar zij volledig achter staan, dat bijna alleen maar bestaat uit het eten van groenten, werd niet bepaald goed ontvangen. Door de ophef die onstaan is rondom het voedingsadvies, waren de foodbloggers te gast bij o.a. RTL Late Night en paradeerden artikelen met de kop "dieet The Green Happiness gevaarlijk" op menigeen nieuwssite, omdat het Voedingscentrum heeft gereageerd. The Green Happiness is een hot topic. Dat mag duidelijk zijn. Wat is naar mijn idee precies de reden dat zij nu even onder vuur staan?

De boosdoeners
Eten volgens het advies van het Voedingscentrum zou niet goed zijn. Het ei is eigenlijk de menstruatie van de kip. Vlees, vis en zuivel laat je staan. Het eten van bijna alleen maar groenten maakt dat je happy wordt. En ze zeggen geen wetenschappers te zijn; ze vertellen je alleen wat je diep van binnen allemaal eigenlijk al wel wist. Woorden van de dames van The Green Happiness die voor veel ophef hebben gezorgd. The Green Happiness zou ook puur uit zijn op het verdienen van geld door gebruik te maken van de gezondheidstrend die nu zo heerst, lees ik op verschillende websites. Daarnaast helpt het ook zeker niet dat er gezondheidsclaims gebruikt worden die niet goed wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ik heb ze niet gecontroleerd. Zo zijn er wel veel reacties geplaatst op social media die dit beweren. Ook Zondag met Lubach moest hier iets over kwijt.

https://youtu.be/fDaormSAVHk

Hoe moet het wel?
Als de dames wat meer genuanceerd hun verhaal hadden gedeeld tijdens het interview met het NRC, was er dan minder ophef ontstaan? Dat denk ik wel. Als zij wat minder de nadruk hadden gelegd op wat er niet gegeten mag worden, zou dat ook veel negatieve reacties voorkomen hebben? Dat ook. Als zij bijvoorbeeld bepaalde uitspraken sowieso niet hadden gemaakt, zou dat dan een 'belachelijkmakend' item op Zondag met Lubach gescheeld hebben? Yes, ook dat vermoed ik. De dames hebben het interview met het NRC niet heel slim aangepakt, lijkt het. Wat hadden ze dan moeten doen? Het eerste wat belangrijk is, is om erbij stil te staan wie jou interviewt. Heel eerlijk vond ik dit niet echt een onderwerp voor het NRC, een kwaliteitskrant met niveau. Maar juist daarom is het belangrijk rekening te houden met wat wel en wat niet te zeggen en ook met hoe het te zeggen...

... en daarom nomineer ik deze week The Green Happiness als de flop in de media.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief