Wat we kunnen leren van John de Mol

Blog
Top of flop
Dorieke Cieremans
06-09-2016
Gisteren was de eerste aflevering van 'The Story of my Life'. Een tv-programma waarbij twee bekende Nederlanders op een geweldige manier oud worden gemaakt door grimeurs. In eerste instantie worden de deelnemers omgetoverd als 60-jarigen, maar ze eindigen als 90-jarige in de stoel bij presentatrice Linda de Mol. Voor de eerste aflevering was het de beurt aan Wesley en Yolanthe Sneijder. Goed voor 1,1 miljoen kijkers. Helaas niet de gewenste 1,5 miljoen kijkers waar John de Mol op had gehoopt.

Emotioneel
Het was best een emotionele aflevering om naar te kijken. Naast het feit dat Wesley en Yolanthe het niet droog hielden, is het behoorlijk confronterend om in zo'n tijdmachine te stappen. Ouder worden blijft voor veel mensen moeilijk te accepteren en confronterend. Het feit dat je elkaar misschien wel nooit 90 jaar ziet worden en dat dit mogelijk de enige keer is dat je elkaar op die manier aankijkt, geeft dit format veel emotionele lading. Maar de beste man schudt genoeg succesvolle programma's uit zijn mouw. Wat maakt zijn programma's nu vaak zo'n succes?

Wat maakt zo'n programma succesvol?
Het is natuurlijk nog maar de vraag of 'The Story of my Life' echt succesvol gaat worden, maar veel formats uit de koker van John de Mol worden een succes. De Mol heeft het format zelfs -zonder uitgezonden aflevering (en dus bewezen succes)- doorverkocht aan verschillende landen. Kunnen we vanuit PR-opzicht nog iets van De Mol leren?
  • Team effort
    Als je denkt dat John onder de douche al deze formats zelf bedenkt: think again! Er zit een heel team achter. Dit soort successen kun je niet allemaal in je eentje bedenken. Het team komt meerdere keren per week bij elkaar en brainstormt over specifieke onderwerpen. Op maandag is de avond vrijgemaakt om 'vrij te denken'. Kortom: er zit heel veel tijd in met een heel team. Bij Coopr besteden we ook steeds meer aandacht aan het creatieve proces. We komen een paar uurtjes met het team bij elkaar, brainstormen, laten het bezinken en komen weer bij elkaar. Het neemt veel tijd in beslag, maar het is een boeiend proces.
  • Influencers
    Iets wat ook herkenbaar is in de PR is de inzet van influencers. Linda de Mol is dé presentatrice die miljoenen kijkers trekt en ook Wesley en Yolanthe maken menig Nederland nieuwsgierig. Het opentrekken van een blik met influencers zorgt natuurlijk voor de nodige aandacht. Hoe interessanter je influencers, hoe groter de kans dat mensen je programma willen zien. Dat versterkt elkaar zowel in de  PR als in de televisiewereld.  
  • Trends & ontwikkelingenHet geheim achter alle successen van De Mol is het continu zoeken naar wereldwijde trends. Amerika is daarbij een belangrijk land. Trendwatching in Amerika is overigens voor veel merken/bedrijven basis van een campagne. Wat in Amerika werkt, zal hier in Nederland waarschijnlijk ook wel werken. Dus op welke trends is 'The Story of my Life' op geïnspireerd? Op het feit dat we steeds meer films kijken rondom het thema ouderdom en het succes van een wedstrijd in Amerika met grimeurs. Zoals John de Mol zegt: 'Het is een optelsom.' Dat benadrukt nog maar eens dat we ons huiswerk goed moeten doen!
Tijd is in ons vak vaak de vijand, maar het is zo belangrijk om goed de tijd te nemen voor het creatieve proces. Het is voor veel succesvolle campagnes een basiselement. Naast tijd is ook een goede voorbereiding van belang. Wat speelt er bij de opdrachtgever? Wat doet de concurrent? Wat zijn de laatste ontwikkelingen en trends in de desbetreffende branche? Door goed de tijd te nemen wordt veel van het andere werk (invullen tactieken) een invuloefening. Dus voor de volgende pitch: doe je huiswerk en neem de tijd!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief