WTF heb je tegenwoordig nog aan PR?

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
18-04-2014
Jos schreef vorige week een stuk over waarom we als Coopr 'gewoon' een PR bureau blijven. In een tijd dat grote gedegen PR bureaus rigoureus afslanken, het stigma 'PR' van zich afschudden en zich herpositioneren zou je je toch even flink achter je oren krabben en afvragen waarom the f*ck we nog steeds 'gewoon' met PR bezig zijn? Hebben we dan echt zulke oogkleppen op dat we niet snappen dat de wereld is veranderd? Wake-up! Tijd om de 'tunnelvisie PR' voorgoed los te laten en de toekomstbestendige PR te omarmen.

Tunnelvisie PR
PR is bijna een verboden woord geworden. Was het al moeilijk om uit te leggen wat PR is en wat het nut is van PR? Tegenwoordig wordt het steeds lastiger. Niet omdat de relevantie van PR verdwenen is, maar omdat het vak steeds breder is geworden. Denkt de marketeer sinds de opkomst van hippe termen als brand journalism en content marketing ineens aan de inhoud, het verhaal achter een product en 'brand experience'. In PR hebben we nooit zonder gekund en wordt het alleen maar belangrijker. Wie zich dan ook nog steeds blijft focussen op platte, pushende en nietszeggende persberichten, krijgt het nu wel heel erg moeilijk. De tijd dat je wegkomt met 'tunnelvisie PR' is definitief voorbij. Zaak om de inhoud van het vak te claimen, te verbreden en hiermee te onderscheiden.

Play your strengths
De wereld van PR is met een enorme opschoonactie bezig, het persbericht is al tig keer 'doodverklaard', maar het zou zonde zijn als we hiermee het volledig vak in een verdoemhoekje proppen. Wel heel rigoureus toch? Helemaal omdat juist met de jarenlange achtergrondkennis van en ervaring met PR er enorme stappen te maken zijn in het huidige medialandschap en het allemaal steeds meer integreert en inhoud krijgt. Zo vond ik voor mezelf de overstap van 'branded tv content' naar 'pr' een hele logische keuze, het gaat immers allemaal om het vertalen van een commerciële boodschap naar redactionele content en dat ontwikkelt zicht steeds meer. Zo wordt het vak bovendien steeds leuker. Disciplines als marketing en PR smelten steeds verder samen en behalve het onderhouden van relaties met journalisten, bloggers en influencers, krijg je een duidelijkere rol en positie in de brede communicatie van een organisatie. Van inhoudelijk meedenken over de content en de navigatie van een website, tot scripts schrijven voor video en social media strategieën schrijven, pr kaders ontwikkelen en trainingen geven. Van puur 'productie draaien' naar project coördinatie en kwaliteitsbewaking.

Net als kranten, tijdschriften en RTV, zijn social kanalen, mobile apps niet meer dan kanalen voor het distribueren van content. Het grote verschil is dat de journalist er niet meer tussen zit om de kwaliteit te bewaken om een redactioneel interessant stuk neer te zetten dat relevant is voor de lezer. Dat wordt steeds meer de rol van de PR-pro en in sommige gevallen een social eindredacteur bijvoorbeeld in de vorm van een content manager. De kennis van de doelgroep, gevoel voor content en een stevige ruggengraad moet dan ook in vele grotere mate aanwezig zijn dan ooit tevoren.

Waarom en wanneer zet je dan PR in?
We worden bijna geleefd door de hype rondom kanalen en middelen dat vergeten dreigt te worden dat het slechts 'middelen' zijn. Wel allemaal met een specifieke eigenschap en behoefte, maar al deze nieuwe middelen kunnen uitstekend ingezet worden voor PR. Liefst geïntegreerd met traditionele media -ja ze worden nog geconsumeerd- en andere disciplines om er echt alles uit te halen. PR kan nog steeds ingezet worden voor het verhogen van bekendheid door een 'big bang' te creëren, bijdrage in de 'overweging' van een keuze voor een dienst of product door de (online) vindbaarheid te verbeteren en aanwezig te zijn op social en online. Inspelen op het verhogen van de voorkeur door relevante en (deelbare) informatie te bieden. Fans te activeren door een relevante stunt of actie op te zetten zoals de fanauditie tijdens de 2013 MTV EMA. En het versterken van de loyaliteit rondom een merk door net even iets meer te laten zien van het merk en waar de mensen voor staan zoals rondom Coolblue. En overall: voor het laden van het merk, de inhoud en de storytelling. Via welke middelen? Dat maakt ons niet uit en kan gaan van video tot een stunt of toch dat slimme persbericht.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief