5 Q's over PR met...Peter van Kessel (Bex* communicatie)

Blog
Interview
Jos Govaart
12-08-2010

Elke donderdag interviewen wij een Nederlandse professional voor de rubriek '5 Q's over PR met...'. Met deze serie willen wij wat verdieping aanbrengen in het veranderende PR vak. Met behulp van 5 vragen gaan we onder andere in op PR 2.0 ontwikkelingen en de toekomst van het vak. Maar ook, welke cases zijn interessant? Waar ligt de inspiratie? En wat leert de praktijk? Vorige week stond Ellen Smink, eigenaar van Y.E.S.! Tekst, PR & Communicatie in de spotlight. Deze week is dat Peter van Kessel, communicatieadviseur pers- en mediarelaties van Bex* communicatie.

1. Wat is voor jou het verschil tussen PR 1.0 en PR 2.0 ?
PR 1.0 is met name zendergericht daar waar je met PR 2.0 veel meer actie en reactie kunt verwachten. Als vanouds is PR 1.0 traditioneel gericht op de gedrukte media daar waar PR 2.0 vele extra mogelijkheden met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de mogelijkheden van RSS en pod- en vodcasting. Bij zowel PR 1.0 als PR 2.0 blijven natuurlijk de persoonlijke relaties met de doelgroep van cruciaal belang. Echter met PR 2.0 is het mogelijk nog intensiever contact te realiseren en te onderhouden. Je communiceert immers vaak rechtstreeks met je doelgroep daar waar je bij PR 1.0 de journalistiek nog als intermediair inzet.

2. Wat doe jij met social media binnen jouw organisatie?

In mijn rol als Adviseur Mediarelaties geef ik ook advies over en implementeer social media in de breedste zin van het woord. Is een organisatie nog niet bezig met social media adviseer ik ze geheel vrijblijvend op de vele mogelijkheden, gevaren en investeringen. In de praktijk variëren deze werkzaamheden tot het ontwikkelingen en uitzetten van een social media release tot het uitrollen van sentiment mining als de kers op de taart.

Ik onderhoud daarnaast dagelijks perscontacten voor verschillende opdrachtgevers. Wat je ziet is een verandering in het gedachtepatroon; Tot een jaar geleden waardeerden mijn opdrachtgevers online aandacht veel minder dan nu het geval is. Een artikel in een dagblad genoot vaak de voorkeur. Nu spreekt men vaker de voorkeur uit om met een artikel op Telegraaf.nl te staan in plaats van in het gedrukte exemplaar van de weekendeditie. Deze gooit men vaak weg terwijl hetzelfde document online nog maanden te vinden is.

3. Bij wie of waar vind jij inspiratie als het gaat om PR en social media?
Op het gebied van social media haal ik mijn inspiratie uit verschillende boeken, websites, blogs, fora en volg boegbeelden via Twitter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Jan Willem Alphenaar , Ruud Kessels , Remco Janssen en Jody Koehler . Mannen die net als ik dagelijks in de weer zijn met PR en social media en niet verlegen zijn om kennis met elkaar te delen. Populaire boeken van dit moment zijn voor mij onder andere: 'the New Rules of Marketing & PR' (David Meerman Scott) of 'Putting the Public Back in Public Relations' (Brian Solis).

4. Welke PR 2.0 case vind jij een schoolvoorbeeld

Een voorbeeld uit eigen praktijk; Een opdrachtgever die computerhardware produceert slaat bij ons alarm wanneer de organisatie erachter komt dat er op verschillende blogs en fora wordt geklaagd over een nieuw product; een speakerset.  Wat blijkt? Het product voldoet allesbehalve aan de verwachting van de consument. Voor dit specifieke geval hebben we een webcareteam opgericht om te achterhalen op welke wijze we dit zo efficiënt mogelijk kunnen ondersteunen. Samen met de opdrachtgever hebben we een eigen fora op de website van de organisatie geopend om daar alle klachten m.b.t. dit product te verzamelen en bundelen. Met succes. Daarna hebben we de productexperts van de opdrachtgever mee laten discussiëren om te achterhalen wat precies de klachten zijn. Het uiteindelijke gevolg hiervan was de ontwikkeling van een 'speakerset 2.0'. Deze aanpak hebben we dit ook extern gecommuniceerd en realiseerde zo aan de ene zijde tevreden consumenten en aan de andere kant ook veel publiciteit op.

5. Als we kijken naar de toekomst van PR: waar verheug jij je op en waar ben jij bang voor?
PR zal zich steeds verder ontwikkelen en nieuwe producten zullen verschijnen die de communicatie nog meer zal beïnvloeden. De rol van de gewone 'burger of consument' wordt steeds sterker. Dit zowel wanneer het gaat om het waarborgen van de reputatie en het imago als het maken van nieuws. We zien nu al hoe snel een opname met een mobiele telefoon van een toevallige voorbijganger op het journaal verschijnt. Toch denk ik dat PR 1.0 en PR 2.0 nog lang naast elkaar blijven werken. Dit is denk ik logisch, je dient de boodschap en middelenmatrix immers af te stemmen op je doelgroep. Of dat nu de eindgebruiker of vakjournalist is. En zeg nou zelf, nog niet iedereen is al klaar voor PR 2.0.

Nog een vraag aan Peter van Kessel ? Je kunt hem bereiken op Twitter via @petervankessel. Is de rubriek '5 Q's over PR met...' iets voor jou? Stuur een mailtje naar jody@coopr.nl of jos@coopr.nl. And don't be shy to say why!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief