9 tips om een blog in leven te houden

Blog
Opinie
Jos Govaart
10-09-2009
Bij de lancering van ons nieuwsbericht hebben we beloofd dat we dagelijks een posting zullen publiceren op dit blog. Daarmee verplichten we onszelf om elke dag weer iets nieuws te verzinnen. Beginnen met een blog is voor veel mensen en bedrijven niet zo moeilijk, het volhouden, daar zit de crux. Ik merk dat dat in de praktijk met twee onderwerpen te maken heeft. De eerste: de techniek, mensen vinden dat soms ingewikkeld. De tweede: ,,Ik weet niet waar ik elke week over zou moeten schrijven". Over die laatste ga ik het hebben in deze post.

Volgens onderzoek van blogzoekmachine Technorati zijn er wereldwijd zeker 133 miljoen blogs.  Bekend is ook dat blogs slechts in 1,1 procent van de gevallen wekelijks bijgewerkt wordt. En dat is jammer, want uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat het lezen van blogs wel mainstream is. Er is dus publiek, maar je moet wel voor de voorstelling zorgen!

Ik ga er maar vanuit dat vrijwel iedereen met goede energie aan een blog begint maar dat de energie gaandeweg weglekt. Hieronder een aantal tips waardoor het makkelijker is om het bloggen vol te houden en je ook resultaat ziet in de vorm van bezoekcijfers en betrokkenheid van bezoekers bij je blog.

1. Kies minimaal vijf onderwerpen binnen je expertise waarvan je denkt dat je goede content kunt maken.

2. Brainstorm 20 minuten per onderwerp en schrijf alles op wat in je opkomt.

3. Ga op zoek naar relevante content dat past bij de onderwerpen en deel het in over de week die voor je ligt.

4. Kijk op basis van de onderwerpen en content die je verzameld hebt, of je kunt toewerken naar  vaste rubrieken. Dat zorgt er voor dat bezoekers graag terugkeren. Zo bezoek ik zelf graag op vrijdagmiddag de Viral Friday van Marketingfacts. Op een vaste dag, met content die prima past bij het moment van de vrijdagmiddag.

5. Nodig een gastblogger uit die past bij de content op je blog. Dit zorgt ervoor dat je bezoek wat diverser wordt, voegt kwaliteit toe aan je blog, en geeft je werk uit handen. Dus bij deze de vraag: Wie zouden jullie graag zien als gastblogger op coopr.nl of misschien voel je jezelf geroepen. Feel free!

6. Laat je voeden door je lezers. Bevraag je lezers en lok reacties uit. Zo kom je beter te weten aan welke content je lezers behoefte hebben, wat het makkelijker maakt om keuzes te maken.

7. Analyseer je websitestatistieken. Uit de websitestatistieken kun je een hoop halen. Wat zijn gunstige momenten om te posten, welk type onderwerpen doen het goed.

8. Probeer het bloggen  niet als losstaande actie te zien. Door frequent te bloggen kun je veel cases verzamelen die je ook weer in presentaties aan klanten kunt gebruiken.

9. Koppel het bloggen aan je activiteiten op social networks. Dat betekent niet dat je puur je blogberichten moet gaan spammen op Twitter, Hyves, LinkedIn en Facebook, maar kijk waar de conversaties over gaan en probeer daar via een blog verdieping in aan te brengen. Zo voeg je waarde toe voor je community.

Deze 9 tips zijn uiteraard niet uitputtend. Ik hoor ook graag jouw tips !

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief