Blogs: Voor wie schrijf je de titel?

Blog
Opinie
Jos Govaart
16-12-2009
Een van de blogs die ik regelmatig lees, is het blog van Chris Brogan.  Misschien wel de beste blogger die ik ken.  Brogan heeft een aantal blogs geschreven over hoe je nu een goed blog kunt schrijven. In een van zijn recente blogs gaat hij in op een heel specifiek onderdeel van een blogpost, namelijk: de titel. Schrijf je die nu voor Google of wil je dat je titel opvalt in RSS- of Twitterfeeds?

De vraag die ik letterlijk stelde op Twitter:

Question: schrijf je de titel van een blogpost omdat je wil dat ie goed gevonden wordt in Google of omdat ie bijv opvalt in een RSS feed?

Op het moment van schrijven van deze blogpost ontving ik volgende reacties:

@M_Leeuwerink stelde eerste de vraag of ik voor nieuwe of bestaande bezoekers wil schrijven. Ik wil natuurlijk beide, zijn reactie: @josgovaart was ik al bang voor..;-) ,,Dan kies ik voor titel voor google, inleidende 1e zin voor rss."

@ThE_Ed trekt zich van SEO niks aan: ,,ik probeer gewoon een goed klinkende titel die de lading dekt te verzinnen. SEO hoort niet je tekst te beïnvloeden, vind ik."

@JeanPaulH is het met hem eens: ,, Je schrijft voor je lezers. Al het overige is bijzaak."

@jpschadde zit op hetzelfde spoor: ,, opvalt in RSS, in tekst zorg je voor de juiste woorden."

Het is best een vraag die mij bezighoudt. Wij hebben er met Coopr voor gekozen om dit blog de hoofdmoot van onze site te laten zijn. Dat betekent dus dat datgene wat wij doen minder op de voorgrond treedt dan de inspiratiebron die we willen zijn. Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat Coopr niet alleen maar kan bestaan van het schrijven van leuke stukjes op ons blog.

Verhaal blijft leidend
Mijn uitgangspunt en blijft vooral het schrijven van een post die leuk is om te lezen en waar onze lezers iets aan hebben. In de basis ben ik het dus eens met de drie onderste reacties. Onze vaste set lezers verwachten dat minimum elke werkdag van ons. Via Google Analytics, Retweets en eventuele reacties op ons blog hebben we een aardig inzicht opgedaan in hoeverre een blogpost daar succesvol in is. Het eerlijke verhaal daarbij is vrijwel altijd, dat als we de tijd nemen om een goede post te schrijven, dit vrijwel altijd beloond wordt.

De keuze voor een blog bepaalt voor mij ook de manier waarop ik er mee omga. Mijn hoofddoel van een individuele blogpost is niet dat mijn bezoek converteert naar een klik op de contactpagina -hoewel ik daar zeker geen bezwaar tegen maak- maar veel meer dat de lezer voor inspiratie over pr 2.0 nog eens terugkomt op dit blog. Zo moet ik schrijven. Als ik dan kan optimaliseren voor zoekmachines  en ik houd de kracht van wat ik wil zeggen intact, dan is dat mooi meegenomen. 

Toch een paar SEO-tips voor Blogs
Ik hoor sommige lezers al verzuchten. Jamaar, hoe doe ik dat dan, het optimaliseren van mijn blogpost voor zoekmachines? Een paar tips die je in overweging kunt nemen:
  • Doe een keywordanalyse en gebruik je keywords in je titel en in je eerste en laatste 25 woorden van je blogpost.
  • Zorg ervoor dat je titel ook daadwerkelijk iets zegt over waar je blogpost over gaat. Anders krijg je wellicht een bezoeker via Google, maar is hij gelijk weer weg.
  • Geef de keywords in je artikel vet weer.  Dat maakt je tekst makkelijker scanbaar. Nadeel hiervan is dat ik altijd denk dat er iets te klikken valt. Irritant!
  • Gebruik headings. In normaal Nederlands: markeer je alinea's met tussenkoppen en doe dat technisch op een handige manier. Voor de HTML-ers onder ons. Doe dat met <H1> , <H2 > enzovoort. Zorg er daarbij ook voor dat je je CSS aanpast zodat je lay-out er uitziet zoals je wilt (die wijziging moeten wij op Coopr.nl nog doorvoeren bijvoorbeeld).
  • Verleg je grenzen!

    schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
    Schrijf je nu in voor
    onze nieuwsbrief