De 5Q’s over PR met….Froukje Heres

Iedere donderdag interviewen wij een PR of communicatie professional voor de rubriek ‘5 Q’s over PR met…’. Met deze serie willen wij wat verdieping aanbrengen in het veranderende PR vak. Met behulp van 5 vragen gaan we onder andere in op PR 2.0 ontwikkelingen en de toekomst van het vak. Maar ook, welke cases zijn interessant? Waar ligt de inspiratie? En wat leert de praktijk? Vorige week stond Monique Oomen in de spotlight. Deze week is dat Froukje Heres, zelfstandig marketing professional.


1. Wat is voor jou het verschil tussen PR 1.0 en PR 2.0?

Het grote verschil zit er voor mij in dat bij PR2.0 de “verbondenheid” centraal staat. Anders dan in de PR1.0 uitvoeringen, dient een organisatie zich bewust te zijn van het feit dat mensen nu meer dan ooit verbonden zijn met de organisatie zelf, met elkaar, meer en andere informatie tot hun beschikking (kunnen) hebben en hier ook actief naar op zoek gaan. Een verhaal of uiting wat in het PR1.0 tijdperk als krachtig en waar naar buiten werd gebracht, kan in het PR 2.0 tijdperk heel snel onderuit gehaald worden, bijv. doordat er iemand of informatie te vinden is dat het tegendeel beweert. Bij PR 1.0 draaide het om het creëren van een zo gelikt mogelijk verhaal/ imago. Tegenargumenten werden zoveel mogelijk weg gestopt, bemoeilijkt of tegen gehouden. De kracht van PR 2.0 zit hem in transparantie, openheid, snelheid en ook in kwetsbaarheid (kwetsbaar durven opstellen).

2. Wat doe jij met social media binnen jouw organisatie?

Ter ondersteuning van mijn zakelijke activiteiten gebruik ik met name RSS feeds, Twitter en LinkedIn. Heel af en toe plaats ik een blog (m.n. voor events die ik organiseer). Doel: ruchtbaarheid geven aan activiteiten die ik onderneem, op een handige en interactieve manier mijn contacten onderhouden en uitbreiden, monitoren van ontwikkelingen en vermeldingen, kennis delen, kennis vergaren, plezier en ontspanning. In mijn werk help ik klanten met het ontdekken van de mogelijkheden van social media en hoe deze mogelijkheden aansluiten op hun marketing strategie. Ik adviseer ze daarbij, maar bied ook praktische ondersteuning bij het opzetten en beheren van hun accounts.

3. Bij wie of waar vind jij inspiratie als het gaat om PR en social media?

Ik lees veel artikelen/blogs over marketing, communicatie en online ontwikkelingen, zowel via m’n RSS reader als in vakbladen. SpinSucks en Social Media Examiner (Amerikaanse sites) vind ik een geweldige platforms met blogs en filmpjes over marketing, PR en social media. Met de bijeenkomsten van Social Media Club 030 leer ik ook altijd weer iets nieuws van sprekers en bezoekers. Ook via opleidingen (nu studeer ik Nextmarketeer B) kom ik door klasgenoten en docenten meer te weten over praktijkvoorbeelden van binnen- en buitenland en uiteenlopende branches.

4. Welke PR 2.0 case vind jij een schoolvoorbeeld?

Wellicht een paar uit de oude doos, maar Dell heeft het toch wel echt fantastisch gedaan. Eerst een enorme deuk opgelopen door haar arrogantie, maar uiteindelijk heeft ze het licht gezien. Ze wist haar imagodeuk op een hele innovatieve, klantgerichte en transparante manier te helen. KLM Surprise vind ik ook een mooie. Passagiers die (al twitterend en facebookend) wachten op hun vlucht, verrassen met een persoonlijke attentie. Deze attenties zijn o.b.v. hun (online/ sociale) profielen uitgezocht.  Filmpje uit december 2010, de KLM Surprise:

Click here to view the embedded video.

Een voorbeeld van korter geleden: ook een voorbeeld van KLM, de Vrijmarkt op Schiphol:

Click here to view the embedded video.

Waar een typisch Nederlandse happening (Koninginnedag) gelieerd wordt aan de mobiele incheck service van KLM (geen wachtrij).

5. Als we kijken naar de toekomst van PR; waar verheug jij je op en waar ben jij bang voor?

Ik verheug me op meer interactie en de eindelijke stap naar klantgerichtheid. Een bedrijf als Dell bijvoorbeeld, heeft de stap durven zetten om eens goed te luisteren naar wat er over hen gezegd werd, en te handelen naar waar klanten behoefte aan hebben. Door dat huiswerk goed te doen en te komen met een antwoord (en interactie) waar velen op zaten te wachten, heeft Dell zich weten te redden van de afgrond. Die dynamiek, transparantie en klantgerichtheid eist een hoop lef en aanpassingsvermogen. Het kan tot zulke mooie resultaten leiden. Zo´n leerervaring wens ik iedereen toe. Deze beweging zie ik als vereiste focus van Marketing en PR in (tenminste) de komende tien jaar. Het klinkt misschien wat belerend, maar er zijn nog zoveel bedrijven die zeggen dat ze klantcentrisch bezig zijn, maar nog ongelofelijk veel te winnen hebben op dit vlak. Het is voor sommigen misschien heel eng, maar goed zonder pijn geen groei… denk ik dan. Beangstigende toekomstige ontwikkelingen van PR zie ik niet direct. Er zullen bij nieuwe ontwikkelingen altijd nadelen ontstaan, maar daar verzinnen we ook wel weer wat op. Focussen op de mogelijkheden is toch veel inspirerender dan focussen op wat er mis kan gaan?

Nog een vraag aan Froukje? Neem contact met haar op via Twitter: @zakenfroukje. Is de rubriek ‘5 Q’s over PR met…‘ iets voor jou? Stuur een mailtje naar noesjka@coopr.nl.  And don’t be shy to say why!

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Gerelateerde berichten

%s

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies.
Lees voor meer informatie ons privacystatement!