Digitaal detoxen. Het nieuwe yoga?

Blog
Opinie
Marlous Westra
03-05-2016
Collega Tamara noemde het afgelopen vrijdag al even kort in haar blog. Het initiatief 2BMS, een oproep van de drie grootste mobiele netwerken KPN, Vodafone en T-Mobile om je mobiel wel 2 minuten lang helemaal uit te zetten morgen om 19.59 uur. Aanleiding? Onze mobiele telefoon is by far de grootste bron van afleiding in ons leven. Zodra het scherm oplicht kijken we ernaar. Minimaal eens per half uur, blijkt uit onderzoek. Maar eerlijk? Dat lijkt mij zelfs nog wat aan de zuinige kant. En juist deze afleiding is precies wat we morgen om 20 uur tijdens de nationale dodenherdenking niet kunnen gebruiken. Dit initiatief moedigt mensen aan om even smartphonevrij en gefocussed stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én bij de vrijheid waarin we leven. Het OV staat stil, vliegtuigen landen niet. Dus waarom ook niet even digitaal detoxen en de mobiel uit?   

Even 'uit' in een wereld die altijd 'aan' is
Ook ik ga morgen heel even 'uit'. We leven in een wereld die altijd 'aan' staat en zonder internet voel ik me afgesloten. We zijn continu verbonden met alles en iedereen. Google laat deze maand zelfs luchtballonnen op in Sri Lanka, zodat ook de mensen daar zijn voorzien van gratis wifi. We zijn zó online. Hoe herkenbaar is het dat je op vakantie op zoek gaat naar een cafeetje met een goede wifi? Om toch even die ene foto op Instagram te posten. Of de irritatie op het moment dat je verkeerd rijdt doordat Google maps niet snel genoeg meer laadt omdat je door je databundel heen bent. De balans raakt steeds een beetje meer zoek.

Noodzaak van digitaal detoxen
Gelukkig krijgt alles wat 'te' is uiteindelijk een tegenreactie. Steeds vaker klinken geluiden over het disconnecten van de continue informatiestroom. Aanstaande zondag wijdt Tegenlicht zelfs een aflevering aan de noodzaak van digitaal detoxen. Hoofdtopic in deze aflevering is de door de VPRO ontwikkelde White Spot app (de video op deze site is trouwens het kijken waard). Ondanks dat volgens WorldOMeters nog steeds maar 45% van de wereldbevolking verbonden is met het internet, wordt offline zijn een luxe. In Nederland is er alleen een stukje van 100 meter langs de Duitse grens nog niet verbonden met providers. Wil je rust in Nederland? Dan moet je dáár zijn. Maar dan liever niet met z'n allen tegelijk ;)

Disconnecten in een white spot
De White Spot app is ontwikkeld door de VPRO en is een tegenreactie op alle initiatieven die de hele wereld juist met elkaar willen connecten. De app biedt een wereldkaart van alle mobiele telefoonnetwerken en de netwerkscanner maakt electromagnetische velden zichtbaar. Met je mobiele device in de hand leidt de app je naar de dichtstbijzijnde plek zonder bereik of internet. Op naar een wereld waarin we bewust wat vaker uitschakelen en zonder afleiding kunnen 'zijn' in het moment. Disconnecten in een white spot, wat mij betreft het nieuwe yoga ;)

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief