"Een dikke vette goed" met behulp van Social Media

Blog
Top of flop
Rachel de Koning
23-02-2016
Elke dinsdag belichten we een top of een flop uit de media. Dit keer is het de beurt aan Guusje uit klas 7A van Basisschool De Malelande uit Amersfoort, die een erg bijzonder experiment uitvoerde voor haar spreekbeurt. Waar ik vroeger voor de klas stond om over tijgers te vertellen - I know, dat is zó jaren negentig - hield Guusje van 9 jaar haar spreekbeurt over de kracht van Social Media. Zij plaatste via Facebook een oproep, maar wat daarna gebeurde, had ze niet verwacht. Haar experiment haalde onder andere het NOS, Metronieuws en Hart van Nederland.

Experiment op Facebook
Via de Facebookpagina van de school plaatste de juf op donderdag een foto van Guusje met een tekst in haar handen. 'Onschuldig' hield Guusje in de foto een tekst voor haar die het volgende vertelde: "Ik hou mijn spreekbeurt over sociale media. Ik wil de kracht van sociale media laten zien. Hoe snel iets zich kan verspreiden. Deel dit zo veel mogelijk en morgen laat ik zien hoe vaak het al is gedeeld." Met geluk zou haar oproep 200 keer gedeeld worden, zegt ze. Maar wat er na het plaatsen van haar experiment op Facebook gebeurde, had ze nooit verwacht.

Viral: van Nederland tot zelfs aan Japan
Om 15.00 uur na school was haar oproep al 200 keer gedeeld. Om 20.00 uur stond de teller rond de 40.000 en daarna gingen de remmen helemaal los. Uiteindelijk is haar Facebookbericht meer dan 200.000 keer gedeeld. Niet alleen in Nederland, maar onder andere Italië, Japan, Spanje, Brazilië en de USA deelden vrolijk mee. Inmiddels heeft Guusje haar spreekbeurt al gehouden. Het resultaat? Een dikke vette goed! Benieuwd naar een stukje van haar spreekbeurt? Bekijk het hier.

De kracht van Social Media
Wat is nou de kracht van Social Media? Naar mijn idee is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Ik vind onder andere dat de kracht zit in de directe interactie. Berichten kan je 'liken','sharen' en je kunt erop reageren. De kracht zit 'm ook in het bereik. Na het delen bereikt het bericht nog meer mensen en nóg meer traffic wordt gegenereerd naar het bericht zelf. Niet elk bericht gaat viraal of krijgt media-aandacht. In het geval van Guusje, zit de kracht ook in het verhaal dat ze wilde vertellen. Geen standaard update, zoals een selfie of waar je nu weer iets lekkers aan het eten bent. Nee, iets unieks. Dát is het ingrediënt. Ze vraagt om hulp. En die hulp kost geen moeite behalve één druk op de knop. Bovendien is het herkenbaar. Kun jij je nog herinneren hoe zenuwachtig je was voor jouw spreekbeurt? Super dat je dan een steentje kunt bijdragen toch? Guusje heeft dubbel en dwars bewezen wat de kracht van Social Media kan zijn en daarom bestempel ik haar experiment als top uit de media.

Tot slot nog een advies van Guusje: kijk uit met wat je deelt op Social Media en wie je toevoegt als vriend. Het argument dat ze hiervoor gebruikt, mag wel duidelijk zijn...

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief