Ghost-tweeting voor de CEO, kan dat?

Blog
Opinie
Jody Koehler
21-10-2009
Het 'volgen' van conversaties via Twitter is een pittige opgave. Kun je nagaan hoe lastig het is om echte conversaties te 'voeren' via dit kanaal. Ondoenlijk bijna, zeker bij aantallen van 10.000+. Een antwoord op dit dilemma is volgens sommigen ghost-tweeting. Vorige week stuitte ik op een video-interview met Annie Colbert hierover. Zij is een freelance tekstschrijfster en schrijft ghost-tweets voor Guy Kawasaki, oprichter van alltop.com. In de video vertelt Annie meer over dit fenomeen en wat de afspraken met Guy zijn. Ik zou je willen vragen; bekijk het filmpje en laat ons weten hoe jij hier tegenover staat. Ghost-tweeting voor de CEO, kan dat?

Ethiek
De eerste vraag die bij mij boven komt gaat, uiteraard zou ik zeggen, over ethiek. Is het wel gepast om iemand in te huren die ghost-tweet voor de CEO? Mijn antwoord is nee, maar zou een 'ja' kunnen zijn. 'Voor' een CEO tweets schrijven is in mijn ogen iets anders dan 'namens'. De bepalende factor is voor mij altijd 'full disclosure'. Het beste voorbeeld hierbij is het Twitteraccount van 50Cent. Hij doet alsof hij zelf Twittert, maar in werkelijkheid draait een team overuren om zijn account te managen. Waarom niet vertellen dat er een team actief is op één account? Die openheid en eerlijkheid is duidelijk. De vraag is alleen wel hoe krachtig een persoonlijk Twitteraccount is, dat niet persoonlijk is. Daar plaats ik een vraagteken. Als ik met Annie had willen Twitteren, dan had ik Annie wel gevolgd. Social media draait juist om die persoonlijke interactie en Guy weet dat als geen ander. Ik volg daarom liever de regel; 'If you don't have the time to type your own 140 characters, stay out of the game.'

Echte ghost-tweeting
Gevoelsmatig klopt ghost-tweeting niet. CEO's moeten hier keuzes maken. Een Twitteraccount voor een organisatie past sommigen wellicht beter. De enige echter ghost-tweet is Bob Monkhouse. Hij was een Britse komiek en overleed aan prostaatkanker. Een goed doel dat deze ziekte bestijdt, tweet in full disclosure onder zijn naam. Daar is natuurlijk niets mis mee.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief