HBO Communicatie, wakker worden!

Blog
Opinie
Jos Govaart
19-05-2010
Gistermiddag was het dan zover, onze eerste @prstudentchat.  Na deze eerste editie kunnen we in ieder geval al wel uitspreken dat dit initiatief minimaal eens per maand een gevolg gaat krijgen. Ik ga in deze blogpost niet praten over de chat op Twitter zelf, maar wel over de schrikbarende conclusie die nu toch wel hard aan het licht komt. HBO-opleidingen communicatie zijn de praktijk van de dag tamelijk ver uit het oog verloren.  Er lopen docenten rond die Social Media allemaal onzin vinden.  Door zulke docenten zul je nooit verder geholpen worden. Wat mij betreft is er revolutie nodig binnen de bestaande opleidingen HBO Communicatie. En wel heel snel.

Ik heb zelf een HBO-opleiding communicatie gedaan. In het eerste jaar van die opleiding leer je fundamenten van communicatie. Psychologie was onderdeel van het lesprogramma, presentatietechnieken, commercieel schrijven , marketingcommunicatie en het schrijven van een communicatieplan. Het zat er allemaal keurig in.  En dan kom je in de praktijk te werken. Al snel blijkt dat de communicatieplannen die je gewend was voor je opleiding te schrijven veel te veel irrelevante informatie bevatten en veel te zwaarlijvig waren. Je leert dat het mechanisch maken van een plan op school een 9 kan opleveren maar in de praktijk gewoon een 5 scoort. Niet verkocht. Niet verrassend en niet creatief.

En Social Media? Uit de @prstudentchat van gisteren (zie bovenstaande afbeelding) bleek dat je echt geluk moet hebben als HBO-student wil er überhaupt aandacht worden geschonken aan social media. Als er al aandacht aan geschonken wordt, dan is het vaak in gescheiden modules. Terwijl praktijkmensen weten dat social media een deel van het communicatievak geworden is. Ik pleit dan ook voor integratie in bestaande vakken. Social media is relevant bij een vak crisiscommunicatie. Het is relevant bij een vak dat gaat over media. Het is relevant bij marketingcommunicatie. Het is relevant bij een vak dat over sociologie gaat. In relatie tot statistiek kun je zelfs toepassingen bedenken.

Ik vond het hoopgevend om te zien dat er docenten van de Hogeschool Rotterdam meekeken gisteren tijdens de @prstudentchat. Dat is een goed signaal. Ik roep andere docenten en onderwijsmanagers op om de discussie met ons aan te gaan. Op Coopr College en op 17 juni via onze volgende @prstudentchat. Jullie klanten, de studenten, smeken om meer integratie van social media in hun studies. Zij geloven er in. Nu jullie nog!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief