"Hier is de minister" blijft hangen bij goede bedoelingen.

Blog
Opinie
Jos Govaart
16-09-2009
Onlangs won de hippe mash-up site van minister Verhagen een Red Dot award, een internationale prijs voor communicatie en design.. De site combineert locatie met twitter, externe links en foto's via Flickr. Helemaal social media dus.  Van mij krijgt deze site een award voor goede bedoelingen maar een onvoldoende voor communicatie en (interaction) design.

Het goede nieuws is dat de site een jaar later nog steeds levend is. Het idee achter de site is dan ook niet zo gek. Je koppelt social media waar de minister op actief is aan elkaar en toont deze in één site. Daar gaat het alleen mis in mijn beleving, daarvoor zijn twee redenen aan te wijzen. Laat ik met de meest menselijke beginnen:

Mensen laten zich lastig naar andere kanalen sturen.
Bij ons komen regelmatig vragen binnen als: ,,Moeten wij niet iets met een blog?" Laat ik maar zeggen dat de vraag vaker met een nee dan met een ja beantwoord wordt. Een eigen blog bijhouden betekent dat je mensen in beweging moet zien te krijgen om naar je site te komen en die vast te houden. In het geval van minister Verhagen is het makkelijk om hem te volgen op Twitter als je zelf al op Twitter actief bent. Je voegt hem toe, kijkt of je vindt dat hij interessante dingen te melden heeft. Twitter is daarin dus een platform waarbij je dicht bij mensen bent met wie je kunt communiceren. Vanuit Twitter kun je vervolgens doorlinken naar content die verdieping biedt.  En juist die content vind ik niet op hierisministerverhagen.nl. Alles wat ik daar aantref is vluchtig en geeft mij niet veel meer inzicht dan dat ik via Twitter krijg. Gemiste kans wat mij betreft.

Als mensen niet snappen hoe een site werkt, haken ze af.
Klinkt als een open deur maar kennelijk wordt die fout nog vaak gemaakt. Hierisministerverhagen.nl  is niet te begrijpen voor een doorsnee internetgebruiker. Waarom niet gekozen voor een simpel blog, waaraan je al die hippe gadgets koppelt. Bij de opzet van deze site is een hippe vormgeving duidelijk boven functionaliteit geplaatst. Dat is leuk om een keer mee te spelen, maar ik geloof niet dat dit tot veel herhaalbezoek zal leiden.

Ik ben erg benieuwd hoe minister Verhagen hier zelf over denkt en daag hem hierbij uit om te reageren.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief