Jos als goudhaantje

Blog
Opinie
Jos Govaart
04-05-2011

Een paar weken geleden was ik te gast bij Goudhaantjes. Een format van Blueshots TV, het initiatief van Ronnie Overgoor. Een erg leuk maar ook best moeilijk en confronterend format. Het format: Je staat in een studio met een aantal staande lampen en wat camera's. Je krijgt vragen afgevuurd door een machine. Een gesprek is er dus niet bij.  Een antwoord kun je schudden. Maar die camera neemt alles van je. Je staat er met je hele lichaam op en ze zoomen in tot bijna in je poriën. En ondertussen moet je op de vragen een beetje goed antwoord geven. In één keer. Want opnieuw doen is er niet bij. Van montage is alleen sprake als het gaat om verschillende camerastandpunten.  Ik vroeg vooraf aan Ronnie: ,,Moet ik me ergens op voorbereiden"  ? Ronnie verklaarde: Niet doen, laat het lekker spontaan zijn. Daar ben ik het toch niet helemaal mee eens.

10 minuten het podium
Ik kreeg toch 10 minuten het podium. Niet tien minuten om Coopr te verkopen maar 10 minuten om iets meer te laten zien van mijzelf, wie ik ben. Op die tien minuten heb ik me toch wat voorbereid. Wat filmpjes van eerdere uitzendingen bekeken. Voor mezelf bepaald wat ik moeilijke vragen zou vinden en daarvan bedacht wat ongeveer mijn antwoord zou zijn. Naast het feit dat De Goudhaantjes een confronterend format is, is het ook een heel eerlijk format. Je weet vooraf precies wat er gaat gebeuren. Je kunt onmogelijk verrast worden door een gast aan tafel die je totaal niet had verwacht, door een andere tafeldame of heer dan je gedacht had.

Mediatrainingen zijn belangrijk
Voorbereiding is bij radio- en tv-optredens superbelangrijk. Mediatrainingen blijken voor veel klanten echte eye-openers. Ben jij in staat om in 30 seconden te vertellen wie je bent en wat je doet? Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt vaak een lastige opgave. Wat mensen in het gesprek met verslaggevers ook wel eens vergeten is dat ze bezig zijn met een gesprek. Vaak zie je dat mensen vooral antwoorden geven op vragen. Terwijl je zelf ook een agenda hebt! Als een journalist jou interviewt dan heeft die journalist daar een belang bij. Jij hebt als geïnterviewde óók een belang.  En dus heb je ook recht op een eigen agenda. Als je vooraf bedenkt wat jijzelf kwijt wil tijdens een interview dan is de kans dat jij het interview als prettig en vlot ervaart stukken groter. En je komt daardoor ook zelfverzekerd en betrouwbaar over.  Iemand die dat tot in de perfectie beheerst is voor mij Bill Clinton. Ik zal een interview dat hij had met een verslaggever van FOX News (deel 1) (deel 2) nooit vergeten.  Zo goed als Clinton zullen de meeste mensen nooit worden in het bespelen van media, maar het is absoluut leer- en trainbaar!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief