Kun jij zonder social media?

Blog
Opinie
Jody Koehler
24-05-2011

Het was voorafgaand aan de afgelopen twee weken voor mij een zeer relevante vraag. Kan ik zonder social media? Social media is voor mij als PR adviseur, blogger en mede-eigenaar van een PR bureau een ware bron van inspiratie. Een plek waar ik dagelijks mijn dosis kennis, inspiratie of vermaak breng en haal. Hoe gemakkelijk stap je daar vandaan? Het antwoord voor mij was vrij snel duidelijk; no problem at all. Op 7 mei is mijn zoontje Sam geboren en sinds die dag staat mijn wereld op z'n kop. Bij het naderen van Sam's geboorte  vroeg ik het me al regelmatig af; ga ik verslag uitbrengen op Twitter? En met welke frequentie? Zal ik foto's delen via Facebook of niet? Een live-uitzending van 'het moment' online Ustreamen... slecht idee? In de praktijk bleek dat ik vrij gemakkelijk afstand kon nemen van Twitter, Facebook en consorten. Ik heb het geen seconde gemist in de afgelopen 14 dagen. Een paar foto's via Facebook en een korte update via Twitter. Maar of dat meer waarde had dan wat ik IRL ervaarde? Nee. Sam was, en is, belangrijk voor mij.

Een andere kijk op social media
Nu ik weer terug op kantoor ben kijk ik toch wel anders naar social media. De factor kwaliteit weegt ineens heel zwaar, omdat de factor tijd belangrijker is geworden. Door even afstand te nemen van de wereld van social media denk ik nu een andere wereld te zien. Een wereld die de echte wereld op geen enkele manier kan vervangen. Door even weg te zijn van het internet zijn mij een paar dingen opgevallen en ik wil ze toch even met je delen. Wellicht heb jij ook zulke ervaringen of gedachten gehad de afgelopen periode of overweeg je een serieuze break in te plannen. Een paar gedachten die mij zijn bijgebleven in relatie tot social media:

- We verliezen steeds vaker het moment
Door altijd maar te delen of met delen bezig te zijn, missen we het moment van nu. Het moment waarin we zijn bekijken we te vaak via een lens. Ik heb persoonlijk genoten van de momenten zonder camera, mobiel of updates. Bijzondere momenten direct beleven, prachtig vond ik het.

- Mensen in je directe, offline omgeving zijn het belangrijkst
Denk aan je ouders, broers of zussen en vrienden. Deze groep is er voor je, altijd en overal. Geen retweet van iemand met 100.000 volgers kan daar tegenop. Mijn focus lag teveel op het verlengen van mijn netwerk online. Maar mijn oma van 91 met Sam in haar armen, dat is mijn kern en die verdienen dagelijks meer aandacht. Het internet kan mij niet gelukkig maken.

- De schoonheid van een 1 op 1 gesprek
Zoiets simpels verslaat voor mij elke andere vorm van communicatie. Het luisteren, een blik, de aandacht of de diepte. Een gesprek in alle rust met iemand voeren. Het wint voor mij altijd van iemand die in 140 tekens denkt of na het handenschudden z'n iPhone pakt. Zucht.

- De rust.
Heerlijk, vaarwel hyper connected 24/7/365.

- Het moment om even een pauze te nemen van social media is herkenbaar
Een paar tekenen; je iPhone ligt altijd naast je avondeten. Je BlackBerry functioneert als nachtlampje en wekker inéén. Inchecken bij de lokale supermarkt is he-le-maal jouw ding. Denken in 140 tekens. 112 bellen op de tweede plaats komt. Ik hoop dat je ze bijtijds herkend.

- Er is niet veel gebeurd online
Na 2 weken afstand zie ik dagelijks nog steeds dezelfde mensen dezelfde dingen roepen. De echoput is iets gegroeid met ex-journalisten die denken strateeg te zijn en voormalig fotografen die content specialist zijn geworden. Een vervlakking die ik met argusogen aanschouw.

- Afstand nemen helpt
Al stap je maar een metertje terug om naar jezelf te kijken. Het helpt. Chris Brogan schreef eens: 'Ask yourself what the top 3 priorities are: for the day, for your role, for your business, for your home life. Look at these lists of three. Do they make sense? Is that what you're spending your days doing? If not, you're still lost.'En zo zijn er nog meer zaken die me zijn opgevallen; zo is autorijden zonder Twitter veel veiliger en zijn mijn beste vrienden totaal onbekend met FormSpring, blogs of Quora. Maar één ding heb ik zeker geleerd de afgelopen dagen; social media kan prima zonder mij.

Hoe zit dat met jou? Heb jij soms vergelijkbare gedachten?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief