Lesbische trucker neemt twitteraccount Zweden over

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
20-01-2012


Men neme een priester, een leraar en een lesbische trucker. Zet hen achter het officiële landelijke twitteraccount, geef ze de vrije hand en laat hiermee de variëteit van het land zien. Dat is wat Zweden beoogt met 'Curators of Sweden'. Gedurfd? Absoluut! Maar ook slim?

Curators of Sweden
Bij Zweden denk je al snel aan Ikea, gehaktballetjes in saus, skieëen, vrouwen met lange benen en lang blond haar en natuurlijk aan de Swedisch Chef. Een imago waar je natuurlijk maar wat graag vanaf wilt. Hoe doe je dat? Met keiharde marketingcampagnes, opgepoetste rolmodellen en strak geregisseerde scenario's? Dat kan. Het kan ook met échte mensen.

Dat is wat 'Visit Sweden' doet met het project 'Curators of Sweden'. Iedere week krijgt een inwoner van het land de volledige controle over het officiële account @sweden. Deze week is het de beurt aan de inmiddels vijfde 'curator of Sweden' Hanna Fange. Een lesbische trucker met een duidelijke eigen mening. Vanuit haar vrachtwagen heeft ze ontzettend veel interactie met haar volgers over uiteenlopende onderwerpen. Van politiek, tot geaardheid en seks.

Lef
Een mooi en vooruitstrevend project. Geen getrainde, zelf benoemde, social media goeroes achter een twitteraccount zetten, maar échte mensen met allemaal een totaal andere identiteit. Ik kan me voorstellen dat de initiatiefnemers bij Hanna zo af en toe best zenuwachtig worden. Ze neemt geen blad voor d'r mond en het is niet onverdeeld positief. Dat maakt het wel echt interessant.

Imago
Zullen mensen Zweden dan niet meer associëren met Ikea, gehaktballen en blonden dames? Vast wel. Maar misschien nemen ze ook mee dat Zweden een land is waar mensen zichzelf kunnen zijn, waar de vrijheid bestaat om openlijk te communiceren over onderwerpen en waar je je niet hoeft te schamen over je geaardheid. Misschien iets voor Nederland?