NOS kruipt dichter tegen Nederlander aan

Blog
Top of flop
Marlous Westra
16-02-2016
Elke dinsdag lichten we iets uit dat ons opviel in de media. Negatief of positief. Vers terug van een reis door Zuid Afrika, moest ik even graven. Maar gister kwam er toch weer een bericht voorbij dat opviel. De NOS maakte namelijk bekend dat de journaals van 12.00 en van 15.00 uur er anders uit zullen zien. Vanaf nu worden deze uitzendingen afgesloten met het belangrijkste nieuws uit de regio, dóór de regio.

Regionieuws, is dat allemaal wel relevant voor mij?
Ik hoor je denken. Maar het is zeker geen 'klein' nieuws. Denk eerder aan regionieuws met een groter nationaal belang, zoals de ramp in Moerdijk of Alphen, of een regionaal sportevenement en dan niet gebracht door een journalist op afstand maar van iemand uit de regio. Er werd daarvoor altijd al samengewerkt met regionale publieke omroepen, maar alle dertien krijgen nu eigen zendtijd in de vorm van een reportage of een live bijdrage. Belangrijkste doel: nieuws nog dichterbij brengen. Op deze manier wordt het publiek uit eerste hand geïnformeerd over belangrijk regionaal nieuws door de mensen die er het dichtst bovenop zitten.

Regionale omroepen staan dichterbij
Afgelopen zomer was er al een pilot gaande om dit nieuwe format te testen. Toen bleek dat de regionale omroepen als de beste in staat zijn om het regionale nieuws te brengen. Zij zijn vaak beter thuis in regionaal nieuws dan de mensen in Hilversum. Dus dat betekent kwaliteit, snelheid en betrokkenheid. En vanaf gister is het dus voor het eggie. Marcel Gelauff gaf eerder in een interview met NRC al aan dat hij NOS zo dicht mogelijk bij het publiek wil brengen. En dit is één van de manieren waarop dat tot uiting komt.

Interessant voor ons
Volgens Gelauff is dit een belangrijke ontwikkeling in de publieke nieuwsvoorziening, al is een regioblok na het 20.00 uur journaal nog een brug te ver, geeft hij aan zonder daar verder op in te gaan. De komende tijd zal uitwijzen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor ons als PR professionals is dit natuurlijk enorm interessant om in de gaten te houden. Van landelijke campagnes creëren we niet zelden een regionale spin-off. Deze ontwikkeling biedt ons weer een nieuwe mogelijkheid om het bereik van dat regionale werk voor onze klanten te vermenigvuldigen.

Heb jij het nieuwe NOS regionieuws al gezien?
Bekijk hier het blok van vandaag 17.00 uur. Grappig genoeg bevat het eerste item beeld van ons dagelijkse uitzicht vanuit ons Rotterdamse kantoor. En de chinooks uit het tweede regionale item zijn vandaag over mij heen gevlogen tijdens een bezoekje aan Apeldoorn. Hoezo dichtbij ;)  

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief