Online reputatiemanagement begint op je veertiende

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
19-05-2011

Tegenwoordig is ieder kind een whizzkid. Jongeren zijn praktisch vergroeid met hun smartphone en computer. Per week worden uren gespendeerd aan sms'en, bellen, internetten en social media. Vooral om uuuuuren met elkaar te praten over de meest uiteenlopende en persoonlijke zaken. Jongeren kennen totaal geen gene, ook niet wat publiekelijk besproken wordt.

Het is fascinerend om te zien hoe goed een kind van drie jaar oud overweg kan met een iPad, smartphone en computer. Kinderen van een paar jaar ouderen beheren al verschillende persoonlijke profielen. Op Hyves en Facebook. Social media zijn al volledig geïntegreerd in het leven van menig puber. Menig volwassene kan er echter met z'n hoofd niet bij welke implicaties dit heeft op lange termijn en jongeren kunnen dit zelf bij lange na niet inschatten.

Digitaal willen we allemaal
Onderwerpen die tien-, vijftien jaar geleden enkel besproken werden via een geschreven brieven of een-op-een gesprekken, worden nu publiekelijk besproken. Dankzij open profielen, het accepteren van vage personen in je digitale vriendenkring, kan iedereen die wil meegenieten met gesprekken over eerste liefdes, gênante momenten en slemppartijen en weinig verhullende (feest) foto's. Onderwerpen waar iedere puber over praat, maar die iemand duur kunnen komen te staan wanneer hij of zij gaat solliciteren voor z'n eerste baan. Want eenmaal gepost, is het slechts met grote moeite te verwijderen. Overigens niet alleen iets waar jongeren niet bij stilstaan...

Social media-footprint
Een van de eerste stappen in een sollicitatieprocedure is een online check om te zien wat een sollicitant uitspookt. Hits van jaren geleden kunnen zo ineens opduiken wanneer het niet uitkomt. Ook van video's, comments en foto's die door anderen zijn geplaatst. Denk aan het filmpje van de dronken rechtenstudente die door Geenstijl.nl werd gefilmd. Na een procedure werd het filmpje verwijderd, maar het is nog steeds op allerlei websites terug te vinden. Onmogelijk om allemaal weg te halen.

Online reputatiemanagement begint niet pas op het moment dat je er zelf bij stilstaat, maar op het moment dat de eerste stappen op de digitale wereld worden gezet. Een mooie CV kan zo teniet gedaan worden door je online reputatie. Immers, online uitspattingen verdwijnen niet als sneeuw voor de zon, ze zijn onderdeel van je (permanente) social media-footprint.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief