PR-Klaagmuur: Koen Voskuil (Algemeen Dagblad)

Blog
Interview
Jos Govaart
09-01-2012


Het imago van het PR-vak heeft de laatste tijd flink wat deuken opgelopen. Ziet de journalist de PR-professional als een paria die de journalistiek verpest of is de praktijk toch anders? Iedere week vragen we een journalist om zijn of haar relatie met PR-mensen onder de loep te nemen. Wat is het werkelijke verhaal? Deze week is het de beurt aan Koen Voskuil, onderzoeksjournalist bij het Algemeen Dagblad.

1. Wat vind je van Embargo's?
In de misdaad en het strafrecht, waarover ik tegenwoordig schrijf, heb ik er niet veel meer mee te maken. Embargo's maken deel uit van de journalistieke praktijk, ik heb er niets op tegen.

2. Wat vind je van de kwaliteit van persberichten die je ontvangt?
Als je de inbox van het Algemeen Dagblad doorneemt, is het gros nog steeds verbazend slecht opgesteld: niet to the point, voorzien van slechte koppen... Een goed persbericht zou je het liefst zo de krant in willen hijsen. Gecheckt, dat dan weer wel.

3. Absolute afknapper in je contact met een pr-bureau?
Geen pr-bureau maar een voorlichter. En wel van de Amsterdamse NoordZuidlijn. Ik schreef een artikel over gerommel met keuringsrapporten van woningen langs dat tracé. De voorlichter trok werkelijk alles uit de kast om te overtuigen dat er niets van dat verhaal klopte. Nadat ik het toch had gepubliceerd, kreeg ik dankzij een reply-to-all-foutje een interne mail van ze. Er stond zoiets als: 'We zijn goed weggekomen, want het verhaal is niet erg opgepikt.' Toen wist ik zeker dat hij had zitten liegen.

4. Zijn PR-mensen vaker hulpvaardig of remmend?
Dan kies ik toch voor remmend, zeker binnen justitiële kringen. In andere landen krijg je veel makkelijker een aanklager of rechter persoonlijk aan de lijn. Hier gaat dat doorgaans via woordvoerders die de woorden 'geen commentaar' als mantra hanteren.

5. Van welke PR-aanpak was jij onder de indruk?
PR-mensen die gewoon eerlijk zijn en een klein beetje meedenken, sluit ik in mijn hart.

6. Wat zijn jouw 3 verboden woorden in een persbericht?
'Eindelijk is het zover!' Oh, dat zijn er vier hè? Dan woorden als optimaal, uniek en revolutie.

7. Begrijpen PR-mensen waar jij over schrijft?
Ik vermoed van niet. Maar PR-bureaus over de misdaad ben ik ook nog niet tegengekomen. De Italiaanse maffia schijnt trouwens wel al jaren miljoenen euro's in hun eigen PR te steken voor een wat onschuldiger imago.

8. Heb je achteraf wel eens spijt als je een pr-benadering hebt opgepakt?
Ooit ben ik op een trip van een bekend Duits automerk meegegaan. Decadentie ten top: aan de Franse Rivièra, met oesters en al. En de autojournalisten maar klagen dat de airco in hun kamer stuk was. Wij 'gewone' verslaggevers werden door hen laatdunkend de 'branchevreemde elementen' genoemd. Het kwam nogal incestueus over allemaal.

9. Ga je wel eens lunchen met een pr-adviseur?
Alleen als zij betalen! (Grapje.) Natuurlijk, waarom niet?

10. Voor welk nieuws wil jij je bed uitgebeld worden?
Beatrix mag me altijd bellen met het 'exclusiefje' dat ze ermee ophoudt.

Ben je het met de volgende stellingen eens of oneens?

11. PR-Bureaus hebben meer macht dan goed is
Oneens.

12. Nabellen door een PR bureau over een persbericht is altijd overbodig. Eens. Grote bron van irritatie op redacties.13. Ik leg geen contact met pr-adviseurs via social media.
Oneens. Social media lenen zich daar juist uitstekend voor.

14. Persbericht met zwakke kop haalt mn inbox niet.
Oneens, maar helpen doet het zeker niet.

15. PR-mensen zijn er alleen maar om vervelende zaken rondom bedrijven/personen te verdoezelen.
Oneens. Ze zijn niet allemáál fout.

Heb je nog een brandende vraag aan Koen ? Je kunt deze stellen via @koenvoskuil. Ben je journalist en wil jij je frustraties botvieren op de PR-Klaagmuur? Dit is je kans! Stuur een mailtje naar Jos.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief