Prinsen en potten

Blog
Opinie
Arusha Mau-Asam
01-05-2012


Koninginnedag is de dag waarop onze vorstin koningin Beatrix samen met zoveel mogelijk leden van de Koninklijke familie (meestal twee) plaatsen in Nederland bezoekt. De plaatselijke inwoners ontvangen de familie met speciale vieringen, ouderwetse en traditionele dansen, ambachten, sport- en zangdemonstraties. Van koekhappen tot de meest uitzonderlijke tradities... Maar tradities moeten blijven, er gaan al veel te veel tradities verloren.

WC-potwerpen
Dit jaar waren Rhenen en Veenendaal het toneel voor dit jaarlijkse schouwspel en mocht Nederland (want er zaten ondanks het prachtige weer, toch 1,6 miljoen mensen aan de buis gekluisterd) niet alleen kijken naar hoe charmant prinses Maxima in een zeepkist kan zitten maar ook kennismaken met de lokale sport: wc-potwerpen.

In Rhenen behoort het wc-potwerpen op 30 april tot de oude tradities. Hoe dat zo is gekomen weet niemand. Ik had er eerlijk waar nog nooit van gehoord. Zowel Constantijn en neven Maurits en Bernhard waagden gisteren een poging (al was deze erg zwakjes). Aan kroonprins Willem-Alexander de taak om de eer van de Oranjes te redden. Volledige concentratie: wat een worp!

Koninklijke lokale PR
Door het befaamde 'wc-potwerpen' in het Koninginnedag-programma op te nemen heeft Rhenen lokaal een boost gekregen en de sport landelijk op de kaart gezet. Heel Nederland weet nu dat het helemaal niet zo gek is om een wc-pot door de lucht te slingeren zo nu en dan. Voordat we het weten hebben we er een nationale sport bij waar we keigoed in zijn.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief