Social ME-dia met Twittertools

Blog
Opinie
Jos Govaart
01-12-2009
Ik moet elke keer weer grinniken als ik weer een van de velen ben die een testje op Twitter heeft ingevuld. De ene keer zijn we op zoek naar ons meest gebruikte woord op Twitter en de andere keer zijn we op zoek naar de lijstjes waar we in staan. Toegegeven, de lijstjes zijn ook handig om interessante mensen te ontdekken maar de echte functie is toch een andere. Ik denk dat de voetbalbond er achter zit. Het ledenaantal van de KNVB schijnt terug te lopen. Het vergelijken van geslachtsgroottes lijkt zo in zwang te komen. De KNVB bedacht een list en is stiekem de geestelijk vader van de ultieme penismeter 2.0: Dutch Madmen.

Op de website van de Dutch Madmen worden de machtigste figuren in marketingland in kaart gebracht. Op basis van het eigen kliekje wordt er een mooie formule gemaakt en uiteindelijk waren we vandaag allemaal benieuwd op welke plaats we stonden. Ik, als PR-man, heb eigenlijk een ander geloof, maar mezelf terugzien op een lijstje, waarom ook niet. Ik sta op de 273e plaats. Wat zegt mij dat? He-le-maal niets. Ja ik twitter kennelijk relatief veel met mensen die zich ook in mijn branche bevinden. Zegt dat iets over mijn kunde? Mwah. Moeten klanten mij daarom inhuren? Mwah. Het is maar net hoe je het uitlegt. Het is vrij aannemelijk dat ik zelf actief ben in social media, dus de kans dat ik weet waar ik het over heb, is aanzienlijk. Het zegt echter helemaal niets over mijn dagelijks werk. Werk ik voor klanten? Ben ik in staat om die klanten goed te adviseren en met hun vragen en problemen te helpen? Heb ik een netwerk buiten het marcom kliekje waar ik iets aan heb? Het blijkt allemaal niet uit deze egotripperij. Maar het levert natuurlijk wel een mooi plaatje op:

Maar natuurlijk, ook ik vind lijstjes best amusant. En de Dutch Madmen is grafisch gezien absoluut de mooiste. Maar misschien moet ik ook wat eer laten aan de Twitterego-tools die er al eerder bestonden. Een overzicht:

Klout.net
Een mooie ego-tool die je Twittergedrag analyseert in je indeelt in een mooi kwadrant. Dat levert uiteindelijk een mooie Klout-score op en een mooie titel. Ik ben een heuse persona. ,, There is a good chance that you work in social media or marketing but you might even be famous in real life." Zo! Weer een centimeter erbij op penismeter 2.0!

Twitterholic
Volgens Twitterholic sta ik ongeveer op de 65.000e plaats van de mondiale twitterranglijst. Hmm, not much of a ego boost. Next!

Twittergrader.com
Best een leuke tool. Twittergrader toont niet alleen aan dat ik op de 142.887e plek van de mondiale twitterranglijst sta, maar hij toont ook nog aan dat het met mijn twittergedrag wel okée is. Want ik scoor 97,5 van de 100 punten, wat natuurlijk weer prima is voor de penismeter 2.0. Toch is deze tool net als Klout.net wel iets waard. Hij meet je score op een aantal vlakken:Aantal volgersHet aantal volgers op Twitter zegt wel iets. Als je veel volgers hebt, dan ben je voor mensen in ieder geval interessant.

Invloed volgersAls je in je in de lijst van de mensen die jou volgen mensen hebt staan die een hoge score op Twittergrader.com hebben dan is is dat van positieve invloed op jouw score op Twittergrader.com

Aantal  updatesKwantiteit is uiteraard niet alles. Maar iemand die 1 tweet per maand plaatst zal niet snel in de prijzen vallen.

ActualiteitHelden worden online snel vervangen. Enige actualiteit is wenselijk. Ik merkte zelf dat ik aardig in lijstjes zakte omdat ik 2 weken op vakantie was.

Follower/Following RatioAls je jezelf helemaal suf klikt en 1999 mensen gaat volgen betekent dat niet automatisch een hoge score. . De verhouding tussen wie jij zelf volgt en door wie je gevolgd wordt moet wel een beetje in orde zijn.

EngagementLeuk dat je door veel mensen gevolgd wordt. Maar ga je ook een beetje in gesprek met ze? En is de content die je aanbiedt wel waardevol voor ze. Ook dit telt mee.

Slotpleidooi
Al met al hebben alle twittertools best hun functie.  Je kunt je eigen twittergedrag prima analyseren met deze tools en prima bedenken waar je je twittergedrag kan aanpassen. Ik kon me echter niet aan de indruk onttrekken dat al deze tools en lijstjes vooral voor ego's gemaakt zijn. De Dutch Madmen onderstreept dat op de mooist mogelijke wijze.  Overigens is mijn ego in deze post dusdanig opgeblazen dat ik nog iets moet bekennen. De kop van deze blogpost is te danken aan @ajthijssen en de term penismeter 2.0 is te danken aan een van mijn volgers die niet nader gequote wenst te worden.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief