Social media. Nu alleen nog wat lef

Blog
Opinie
Noesjka van der Helm
21-02-2013

Gaan zij nou zo snel of wij zo langzaam? De ontwikkeling van social media lijkt in Nederland niet zo snel te gaan als 2-3 jaar geleden gedacht. Correctie. De ontwikkeling van social media an sich gaat razend snel, maar het vertalen van deze middelen naar een waardevolle implementatie voor merken en organisaties gaat niet bepaald in rap tempo. Het manco: we zijn braaf, veel en veel te braaf.

Voor de inzet van social crm heeft social media zich absoluut al bewezen. Grote bedrijven als ING, Vodafone en KLM hebben het omarmt, sprongen gemaakt en zetten het succesvol in. Niet voor niets staan zij in de shortlist van de social media monitor. Ook social media marketing hebben we inmiddels redelijk onder de knie, zijn er leuke goed lopende initiatieven en wordt de wondere wereld van social media ontdekt. Kijken we echter naar de inzet van social media vanuit de inzet van content en het voeren van een actieve en structurele branded journalism strategie dan zijn de voorbeelden van Nederlandse bodem schaars.

Olifant
Isoleer je dit stuk van social media, het stuk contentgedreven social media en brand journalism pur sang, dan gaat de ontwikkeling langzaam. En lijkt het eerder op de komst van een olifantenjong, die 680 dagen, 18 tot 22 maanden, nodig heeft voordat de groep hem mag verwelkomen en dan er dan nog eens 20 jaar over doet om volwassen te worden, dan op de ontwikkeling van een panter. In die eerste 680 dagen zijn de hersenen al ver ontwikkeld, maar kan het olifantenjong er vervolgens nog bar weinig mee. Aardig gechargeerd en toch is dat wel hoe het er gevoelsmatig voorstaat. Social media als marketingtool met flitsende campagnes en gave plaatjes zijn aardig geluk, maar een consequente relevante bijdrage. Dat is nog een ander verhaal.

Content hype
De focus op 'content marketing' is misschien wel de katalysator die de ontwikkeling van social media nodig heeft. Het heeft even geduurd voordat niet de kanalen, maar de inhoud voorop stonden, maar dat tij lijkt nu wel echt gekeerd te zijn. Niet meer alleen zeggen dat 'content king is', maar dit ook in de praktijk brengen. En er is natuurlijk niets mis met dit aanjagen en stimuleren met social media marketing campagnes. Sterker nog, het is een belangrijk element om het aantal volgers te laten groeien en ook intern draagkracht te krijgen voor datgene waar je mee bezig bent. Het enige dat dan nog nodig is, is lef. Zo gooide Coca-Cola de stragegie rigoureus over een andere boeg met een website die volledig draait op brand journalism, content en storytelling.

Of K-Swiss die met hun site 'Funny of Die' inspeelt op datgene wat de doelgroep echt bezighoudt: rare, grappige en opvallende online content om te delen met online vrienden.

Risico
Brandt een kind zijn vinger aan vuur, dan weet hij dat hij daar in het vervolg met z'n tengels van af moet blijven. Houd je het kind steeds tegen, dan blijft de aantrekkingskracht van de vlam op hem inspelen. Het leermoment is niet prettig, maar wel leerzaam. Risico's nemen is zo af en toe keihard onderuit gaan, maar ook grote stappen kunnen nemen. Juist het om leren gaan met de fouten en dit ombuigen naar iets positiefs. Dat de accounts van Burger King en Jeep gekaapt zijn en dit groot is uitgemeten in de media, daar wordt degene die achter de knoppen zit natuurlijk niet blij zijn, maar het geeft wel weer stof om door te gaan en beter te worden. Er gebeuren pas mooie, bijzondere en gave dingen wanneer er lef in het spel komt. Wanneer er niet binnen de gebaande paden gelopen wordt en wanneer er juist wel veel geëxperimenteerd wordt.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief