Tip voor starters in PR

Blog
Opinie
Jody Koehler
19-04-2011

Je bent net van school en hebt een baan weten te bemachtigen in Public Relations. Wauw! Je bent er helemaal klaar voor om de wereld van PR te veroveren. Klaar om het verschil te maken, elke dag weer. Voor klanten, voor jezelf en jouw werkgever. De Bulgaarse PR pro Petya Georgieva vroeg mij een paar weken terug of ik tips had voor starters in PR. 'Jody, wat zou je ze mee willen geven? Wat is fijn om te weten als je net begint?' Hieronder een vertaling van mijn bijdrage voor haar blogpost.

Starten in PR
Petya stelde mij de vraag: "What is the single most important thing you would say to a person starting a new job in PR?" Vanuit mijn perspectief als mede-eigenaar van Coopr is mijn advies voor starters samen te vatten in de afkorting L.E.V.D., oftewel Luister, Ervaar, Vraag en Durf. Ik geloof dat je tijdens die eerste weken door bepaalde, elkaar overlappende fases gaat. Luisteren is wat mij betreft altijd het startpunt. Dat is fase 1, dus probeer je oren te laten groeien in die periode. Luister naar de senioren of partners binnen het PR bureau, maar ook naar de junioren en klanten. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen en zonder dat je het weet, begeef je je in fase 2: Ervaar. Je zult moeten ervaren hoe het is om te werken bij een bureau. En dat is iets goeds! Doe zoveel mogelijk klusjes, hoe vervelend ook. Je zult er later veel profijt van hebben. Echt waar! Zo leer je van de hoed en de rand.

Daarna komt de fase van het vragen stellen. Vraag zoveel als je wilt en wees niet bang om 10 of 50 vragen op één dag te stellen. Het stellen van vragen is ontzettend belangrijk. Probeer nu zoveel mogelijk te verzamelen om je comfortabel te voelen. Informatie is goud waard, dus ga ernaar op zoek. Luister naar gesprekken, schuif aan bij overleggen, stel je vragen en leer. Nu ben je er klaar voor. Klaar voor de laatste fase. Durf is ontzettend belangrijk bij een PR bureau. Durf je gedachten, advies, ideeën, twijfels en energie te delen. Hiermee maak je echt het verschil! Durf van je te laten horen en realiseer je dat ze je hebben aangenomen voor een reden. Precies! Omdat ze in je geloven en van je willen horen. En ik weet het, vaardigheden als schrijven of adviseren zijn belangrijk in ons vak. Maar als bureaueigenaar wil ik passie zien. Passie voor het vak zal voor het verschil zorgen. En je een droombaan in het fantastische PR-vak bezorgen.

7 tips voor PR newbies
In haar blogpost 'Starting a new job in #PR: tips from 7 PR experts ' somt Petya het advies op van 7 andere internationale PR professionals. Doe er je voordeel mee!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief