Twitteraar is sociaal dier

Blog
Opinie
Marie Louise van Dorp
11-10-2010
Afgelopen week kwam Xaviera Ringeling naar buiten met de resultaten van haar Twitteronderzoek. Xaviera onderzocht in een halfjaar tijd de beweegredenen van Twitteraars via een online onderzoek. Resultaten? Twitteraars zijn mensen tussen de 26 en 45 jaar met een HBO of WO opleiding.  Bijna 45% is gaan twitteren voor de gezelligheid. Maar hoe sociaal gedraag jij je op Twitter?

Twitterstart
'Gezelligheid' is voor bijna de helft van de respondenten de belangrijkste reden om te gaan Twitteren. Zij worden niet gehinderd door gedachtes dat het nutteloos of onzinnig is. Ook speelt 'privacy' geen grote rol. Zo heeft 90% een openbaar account en vindt 26,3% dat een gesloten account voorbij gaat aan het doel van Twitter. Op de vraag 'Waarom Twitter je nog?' antwoord een tweep: 'het is leuk om te zien wat andere meemaken. Van Twitter kun je leren, lachen en schrikken. Als je nieuwsgierig bent zoals ik dan is Twitter dus een fantastisch medium.'

Follow Friday
Via blogs, websites of andere tweeps vinden de respondenten nieuwe mensen om te volgen. Voor 17,8% is de Follow Friday (#FF) de belangrijkste bron om nieuwe followers uit te halen. Hieruit blijkt dat de respondenten bereid zijn om advies aan te nemen van mensen die zij al volgen. Om iemand te gaan volgen is het voor driekwart van de respondenten belangrijk dat tweets inhoud hebben. Daarnaast moet voor bijna 45% de bio aansluiten bij hun persoonlijke interesses.

Toch volgt bijna iedereen mensen die hen niet terug volgen. Van de tweeps volgt 38,8% andere tweeps niet terug omdat ze oninteressante tweets sturen. Voor 3,7% is iemand die te veel tweet een reden om hem niet te volgen. En wil je een keer sociaal zijn om je followers een goedemorgen te wensen? Dit staat op de 4e plaats als reden om iemand te gaan unfollowen.

#durftevragen
Maar zo behulpzaam zijn we niet op Twitter. Maar vijf procent van de tweeps geeft aan tweets te retweeten wanneer het gaat om een hulpvraag. Een veel grotere kans op retweeten hebben grappige tweets (69,3%) of tweets met een link (64,4%).

In Real Life
Wie zijn die mensen nou die ik volg? 16 procent zegt zijn volgers in het echt te kennen. Meer dan 40% ziet geen aanleiding om een follower in het echt te ontmoeten. Hij heeft er geen behoefte aan of vindt het zelfs gevaarlijk. Een respondent zegt: 'Ik Twitter omdat ik benieuwd ben naar wat men te melden heeft. Ik vind het leuk om grappige of interessante dingen te delen. En ik ben benieuwd of ik ge-DM of ge-RT ben.''

'Goed' twitteren
Uit het Twitteronderzoek blijkt dat er geen 'goed' twitteren bestaat. Er zijn zoveel twitteraars, met evenzoveel smaken. Waar de een enthousiast van wordt, is voor de andere een doorn in het oog. Zo baan ik mezelf ook elke dag weer een weg door het Twitter-web en vind ik het leuk om jou te leren kennen en informatie uit te wisselen.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief