Video: hebben goede doelen baat bij agressieve aanpak?

Blog
Opinie
Marlous Westra
06-03-2013

Het valt me op dat steeds als ik op zoek ga naar een nieuwe aansprekende video van de week, ik vaak terugval op sociaal maatschappelijke topics. Nou ben ik zelf echt geen wereldverbeteraar maar ook deze week is mijn keuze gevallen op een video die een actie in beeld brengt die de wereld voor de medemens een stukje beter wil maken. Weliswaar op een redelijk confronterende manier.



De onzichtbare man

Eerder postte ik al een video over 'de onzichtbare man' een initiatief van Fifty Fifty, de Duitse variant van het Straatnieuws, het krantje dat door daklozen wordt aangeboden in ruil voor wat geld. Deze video van de week komt van dezelfde partij.



In your face

Tijdens de wintermaanden hebben daklozen het moeilijk. Dat behoeft geen uitleg. Ik heb het nu zelfs koud, terwijl hier toch echt de lente is begonnen. Het is voor ons niet voor te stellen om buiten te leven bij een temperatuur onder het nulpunt. Laten we toch een poging wagen, moet Fifty Fifty hebben gedacht. In een bioscoopzaal, waar mensen dachten gezellig en warm een fimpje te kijken, werd de airco zo hard aangezet dat de temperatuur zakte naar zo'n 8 graden.



Mensen raken en binden

Nou is 8 graden nog redelijk mild vergeleken bij de werkelijke situatie die daklozen ervaren in de winter. En gelukkig lagen er ook nog warme dekens onder de bioscoopstoelen. Toch kwam het verhaal binnen, door de gecreëerde situatie en door de verhalen die daklozen vertelden op het scherm. Ook de muziek onder de film droeg waarschijnlijk een steentje bij: 'Creep' van Radiohead gezongen door Daniel Mustard, een ex-dakloze man.



Twijfel

Over het effect van de QR code die op de uitgedeelde dekens stond heb ik wel m'n twijfels. Ik snap de keuze niet en vraag me af of dit de meest effectieve weg is naar het doel 'geld ophalen'. Wel heeft het verhaal de bioscoopbezoekers bewust gemaakt van een bepaalde situatie en heeft het door de impactvolle uitvoering sympathie opgewekt. Het heeft de mensen geraakt en aangezet tot actie. Het verhaal heeft zich immers vanzelf verder verteld met uiteindelijk ook media-aandacht en meer donaties tot gevolg.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief