Waarom bedrijven bang zijn voor social media (deel 2)

Blog
Opinie
Jody Koehler
30-09-2009
Gisteren schreef ik deel 1 van 'Waarom bedrijven bang zijn voor social media' en passeerden de redenen tijdverspilling, reputatieschade en controle de revue. Vandaag het vervolg van dit tweeluik met de redenen 4 tot en met 6. Mocht je overigens jouw gedachten met ons willen delen, voel je vooral vrij. We horen graag van je. Misschien komen we samen tot meer redenen waarom bedrijven bang zijn voor social media. Ik eindig met nog een paar gedachtenspinsels, maar er zijn er ongetwijfeld nog wel meer te noemen. Vul alsjeblieft aan.

4. Budget
We willen nog wel eens horen 'Kost het geen geld, dan kost het wel tijd'. En dat klopt, social media vraagt om enig budget of aandacht. Natuurlijk zijn er gratis tools beschikbaar en kun je het buurmannetje vragen, maar social media vraagt ook om ervaring en kennis. De buurjongen van 14 kan je best helpen met een Google Alert en een Twitteraccount. Beide gratis overigens. Maar bij de integratie met de overall marketingstrategie van de organisatie zal hij toch afhaken. Dat vraagt simpelweg om bepaalde kwaliteiten. Er is een verschil tussen de timmerman die een kastje in elkaar tikt of de timmerman die iets creëert van uitzonderlijke schoonheid. Zo zijn er ook honderden social media goeroes, van alle leeftijden, die nog nooit hebben gewerkt voor een echte organisatie. Inhuren op eigen risico dus. En zo strak mogelijk inkopen...uiteraard. Auteur en communicatiedeskundige Geoff Livingston zei: "Parroting and/or reporting what you see on the Internet does not equate to actual savoir faire. Nor does it make someone fit to offer insights or counsel."

5. Aangeklaagd worden
Asssje...be....lieft zeg... next!!

6. Bedrijfsgeheimen
Bedrijven zijn bang dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Dit kan CEO's schaden of de stand van het aandeel beïnvloeden. Een logisch gevoel met een praktische oplossing; een social media beleid. Heb je er op dit moment nog geen? Ga ermee aan de slag. Online zijn er al een aantal te vinden. Bekijk anders eens de Online Database of Social Media Policies. Erg interessant. Vertrouw je het eigen personeel niet om in contact te komen met klanten, of om het merk te vertegenwoordigen, kijk dan eens goed naar je HR-beleid. Je hebt dan een heel ander probleem.

Goed, so far... een aantal redenen waarom bedrijven bang zijn voor social media. Er kwamen er nog meer bij mij naar boven, zoals de angst voor het onbekende, gebrek aan kennis, een hype, geen tijd om bij te dragen, klanten gebruiken het niet, traditionele media biedt massa, past niet binnen organisatiestructuur, ik wil gegarandeerde resultaten, onvolwassen discipline, onmeetbaar, niet geschikt voor B2B, management ziet dit niet zitten, wacht op ROI met feiten en cijfers, bang om fouten te maken, gebrek aan ervaring, domheid, wil niet transparant zijn, te ingewikkeld, bang voor feedback, bang voor de waarheid of het is te nieuw... maar afronden op 6 redenen leek me beter. Weet jij, al dan niet uit ervaring, er nog een paar te noemen?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief