Zijn ex-journalisten slechte PR adviseurs?

Blog
Opinie
Jody Koehler
07-06-2011


Zo'n kop is wel een trigger hè? Ik weet het. De vraag is ook erg interessant. Je neigt direct op zoek te gaan naar een antwoord. Waarschijnlijk werken jouw hersenen nu ook al 10 seconden richting een antwoord. En? Neig je naar een 'Ja' of 'Nee'? Zijn voormalig journalisten die de overstap maken naar PR inderdaad slechte PR vakbroeders? De vraag werd mij een paar weken geleden door een student gesteld en woelt sindsdien tussen mijn oren. Los van het antwoord vind ik vooral de vraag interessant. Waarom stel je die? Ik geloof dat ik wel weet waarom.

Overstap
Het is in ons vak volkomen normaal dat ex-journalisten de overstap maken naar het PR vak. Ik snap die keuze vanuit beide partijen ook wel. Journalisten weten wat nieuws is en kunnen als geen ander een verhaal vertellen. Die eigenschappen zijn ook wat waard voor een bedrijf. Dus 1 + 1 = 3. Betekent dit dan ook dat journalisten precies weten wat PR is? Nee, niet per definitie natuurlijk. De disciplines schuren tegen elkaar aan, maar er zijn grote verschillen. Zo is je opdrachtgever geen hoofdredacteur. Je hebt een andere rol en krijgt te maken met marketing, interne communicatie, budgeten, crisis communicatie, rapportages, resultaateisen en concurrenten. Is dat dan eng? Valt dat niet te leren? Ja, natuurlijk wel. Iedereen in PR leert om bijtijds een duik te nemen in de wereld van journalistiek. Andersom zou precies hetzelfde moeten gelden.

Ontvanger slechte PR
Terug naar de vraag. De ervaringen van journalisten met het PR vak en de kennis over de discipline zijn, zo weten wij ook van de PR-Klaagmuur en de recente Burson-Marsteller case, niet altijd even positief. Volgens velen is het een vak van spinnen, spammen en tegengas geven. En als dat je ervaring is met PR, hoe vervul je dan een nieuwe rol als PR manager of adviseur? Precies! Je oefent het vak uit zoals je het kent. Je bent jarenlang zelf de ontvanger van slechte persberichten en nabellertjes geweest. En zo werkt dus PR... denk je.

Als je die lijn volgt, dan snap ik dat de vraag gesteld wordt. Zijn ex-journalisten slechte PR adviseurs? De vraag zegt mij helaas vooral iets over het vak PR.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief