Bloggen: 11 tips om een geweldig blog te publiceren

Blog
Opinie
Mary-Grace van Leeuwen
18-06-2013
Om de week bloggen is niet niks. Ik vraag me nog vaak genoeg af: waar ga ik het dit keer over hebben? Laat staan als je dagelijks blogt! Toch zijn er een hoop bloggers die wel elke dag een blog posten en met succes. Steeds weer verbaasd het me wat voor een impact deze bloggers (ik heb het nu vooral over de 'A-bloggers') hebben op hun achterban en het dagelijkse leven, maar ook over het succes dat ze ermee bereiken. Niet alleen sociaal gezien, maar ook economisch. Deze gezonde jaloezie daar gelaten, was het vandaag weer typisch zo'n dag van: waar gaan we vandaag over bloggen?

Et voilà: hieronder 8 tips van Mark Schaefer, co-auteur van het boek 'Born to blog' om een geweldig blog te publiceren. In zijn boek beschrijft hij o.a. een aantal tips om het schrijven van blogs makkelijker en beter te maken. Waar moet je rekening mee houden en de gebruikelijke do's en don'ts.

1. Het moet lekker bekken
Zodra de tekst die je op hebt geschreven niet lekker uit je mond komt rollen, herschrijf het dan. Lees elk blog daarom voor publiceren hardop voor.

2. Cut, cut, cut: kill your darlings
Zorg ervoor dat je blog niet meer dan 1000 woorden telt anders kun je net zo goed een boek schrijven. Houd zinnen kort en probeer hetzelfde te zeggen in zo min mogelijk woorden.

3. Begin met de conclusie
Op school hebben we allemaal geleerd dat een verhaal een kop, een middel en een staart heeft. Aangezien de basisschool zo 1990 of zelfs 1980 is, moet je dit voor de meeste blogs maar snel uit je hoofd zetten. Wij bloglezers hebben het geduld niet om op de conclusie te wachten, dus begin met de conclusie en licht het in de volgende alinea's toe.

4. De openingszin
Neem de tijd om een zorgvuldige en interessante kop te bedenken. De titel is het eerste wat mensen zien en als deze de aandacht niet trekt dan zal er niet op geklikt worden. Schrijf daarnaast een prikkelende eerste zin die de aandacht trekt. Zo erg dat mensen niet meer om jouw blog heen kunnen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hele suffe, saaie, moeilijk begrijpbare zinnen als deze bijvoorbeeld kunnen echt niet.

5. Vraag om een ander inzicht
Is er iemand in jouw directe omgeving die goed kan schrijven? Vraag zijn/haar hulp dan voor een paar weken zodat hij/zij je kan helpen verbeteren door je blogs te lezen.

6. Geduld is een schone zaak
Ik heb het al zo vaak gehoord, maar door tijdsdruk lukt het me gewoonweg niet altijd (net als vandaag). Laat je blog een paar dagen liggen, lees het dan nog een keer, herschrijf het en publiceer het dan pas. Je zult zien (en dat is echt zo) dat je dan veel makkelijker woorden kunt schrappen, basisfouten eruit haalt en je blog dus veel beter kan maken. Soms blijf je verbeteren, dat is natuurlijk ook niet goed. Ooit moet je op de 'publish' knop kunnen drukken.

7. Get help
Tip 7 is meer voor bloggers die moeten bloggen voor professionele doeleinden. Soms helpt het om een professional in te schakelen die je helpt met de fine-tuning van je verhaal. Een copywriter werkt soms net even sneller en zorgvuldiger, zeker als schrijven niet helemaal je ding is.

8. Gewoon beginnen met bloggen
Een 'A-blogger' word je niet zomaar en word je ook niet in één dag, een week of een maand. Oefening baart kunst, zo werkt het ook met bloggen. Hoe meer en hoe vaker je blogt, hoe sneller, beter en effectiever je wordt. Feedback vanuit je omgeving en je lezers dragen hier aan bij natuurlijk en helpen jou om je blogprofiel te ontwikkelen en het naar een hoger niveau te tillen. Beginnen is het moeilijkste, maar als je een goede blogger wil worden heb je geen keus.

Bovenstaande tips dienen in ieder geval als basis voor het schrijven van een goed blog. Naarmate je meer schrijft en al meer ervaring hebt opgedaan, zijn ook de volgende drie tips nuttig om je blog op niveau te houden.

9. Breng je verhaal tot leven
Probeer goed beeldmateriaal toe te voegen of maak gebruik van video. Dit maakt je blog vaak aantrekkelijker om te lezen en dus minder saai.

10. Don't be a stranger
Blijf dicht bij je zelf. Ga dus geen moeilijkere taal gebruiken dan nodig en schrijf ook niet over onderwerpen die ver van je afstaan.

11. Keep it simple
Bloggen neemt veel tijd in beslag. Maak het daarom makkelijk voor jezelf en ontwerp een redactionele formule. Op deze manier weet je altijd wat je wanneer kunt schrijven en waarover. Op deze manier zorg je voor structuur waardoor je lezers ook sneller terugkomen naar je blog.

Mijn blog zit er weer op, nu jij!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief