De merkwaardige psychologie van awards en lijstjes.

Blog
Opinie
Jos Govaart
27-01-2014

Ik heb iets met Awards en lijstjes. Of nie, ik weet het niet zo goed.. Bij Coopr hebben we nét op tijd ingezonden voor de Sabre Awards. Uiteraard hopen we dat we dé pr-prijs winnen. Ik mag intern graag zeggen dat ik het belangrijk vind dat we ons voor dat soort dingen inschrijven. Ik vind dat belangrijk voor de interne trots. Maar ook voor de profilering van ons bureau doet het iets goeds. Maar er is iets raars aan de hand met awards. Op het moment dat we zelf niet inzenden of zelf niet winnen, dan gaan we de waarde van die awards altijd vreselijk relativeren.

Voor wie schrijf je in?
Wie beoordeelt uiteindelijk of het werk dat je doet, er toe doet? Dat is in ons vak eigenlijk relatief eenvoudig. Je hebt te maken met je directe klant. Als die tevreden en complimenteus is, is dat heel erg prettig. Zij betalen de rekening en bevelen je wellicht aan bij anderen. Daarnaast zie je in ons vaak heel snel het resultaat terug van je werk. De erkenning ligt letterlijk op straat.

Mijn buurvrouw
En daar wringt de schoen bij awards. Zo'n Sabre Award is in ons vak écht een ding. Daarom vind ik het nog steeds goed dat een van mijn collega's daar echt flink veel tijd in heeft gestopt. Maar mijn buurvrouw, die toevallig niet in het vak zit, maar wel het werk van mijn collega gezien heeft, hecht echt geen enkele waarde aan zo'n award. Die heeft het niet in de gaten dat er mooie flessen Moët doorheengaan. Het is en blijft een branchespecifiek en "incrowd" ding. Is dat erg? Vast niet. Maar vooral niet als we winnen!

Dan de lijstjes
Iets soortgelijks gebeurt er met lijstjes. Lijstjes waarin allerlei namen staan. De beste social media experts. Er zijn hele sites op gebaseerd zoals Peerreach. Elke keer als ik een dergelijk lijstje voor mijn ogen krijg denk ik er het mijne van. De mensen waar ik zelf echt veel van geleerd heb vind ik dan weer beter dan iedereen die in dat lijstje staat. Totdat ik een fotoverzoek krijg van een redactie omdat ik, juist ja, in een lijstje sta. En ineens voel ik hetzelfde als bij die prijzen. Uiteindelijk zijn we allemaal mens, met een klein of groot ego. Maar zeker met een ego. En ik moet eerlijk toegeven dat ik nieuwsgierig geworden ben naar het lijstje. Maar als ik dan toch mag kiezen....Doe dan toch maar die Sabre Award!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief