Must knows of the week: Nobelprijzen, Justin Bieber en Jeroen Oerlemans

Blog
Trends
Rosanne Van Setten
07-10-2016
Net voor ons welverdiende weekend praten we je weer bij met de leukste, gekste, verdrietigste en meest interessante nieuwtjes van deze week.

Nobelprijzen

Als sinds het begin van de vorige eeuw worden ze elk jaar uitgereikt aan die wetenschappers, organisaties en auteurs die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze samenleving. De Nobelprijs wordt door velen gezien als de grootste eer die je kunt ontvangen. Deze week werden de eerste prijzen voor 2016 bekend gemaakt en mocht onze landgenoot Ben Feringer de felbegeerde Nobelprijs voor de scheikunde in ontvangst nemen voor zijn onderzoek naar moleculaire machines. Verrassende twist dit jaar rond de Nobelprijzen is de uitspraak van Joris Luyendijk, die vindt dat de Nobelprijs voor de economie moet worden afgeschaft. "De indruk bestaat dat economie exacte wetenschap is. Dat leidt tot fatale zelfoverschatting bij economen. Laten we de Nobelprijs voor economie opengooien voor alle sociale wetenschappen," schreef hij in NRC. Best een leuk idee, wie weet winnen we met Coopr dan ooit wel een Nobelprijs voor de communicatie ;)

Jeroen Oerlemans

Begin deze week bereikte het tragische nieuws ons dat oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans is omgekomen. Dit komt natuurlijk heel hard aan. "Jeroen was een een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld", zegt minister Koenders. En dat is wel te zien aan de mooie en vooral bijzondere foto's die Oerlemans over de jaren maakte van mensen, soldaten, kinderen en dieren die te maken hadden met de meest heftige omstandigheden die je kunt bedenken. Voor één van zijn foto's ontvang hij zelfs een vermelding bij de World Press Photo. Op RTL Nieuws vind je een selectie van zijn meest indrukwekkende foto's.

Justin Bieber bij de Appie

Dit is niet iets wat iedereen moet weten, maar daar dachten de media afgelopen week anders over. Justin Bieber was woensdag gespot in de Albert Heijn waar hij met zijn dj-vriend Martin Garrix boodschappen haalde om de avond door te komen. De storm aan reacties die daarop volgde gaat ver, heel ver. Vrijwel alle populaire media hebben het 'nieuws' gemeld, en Glamour publiceerde zelfs een interview met de caissière die Justin aan haar kassa mocht ontvangen. Heel bijzonder dat zoiets kleins wat eigenlijk ook gewoon heel normaal is, wereldnieuws kan worden. Niet alleen de hoeveelheid media aandacht is shocking, de Albert Heijn waar Justin woensdagavond zijn chips en bier kocht is zelfs een soort bedevaartsoord geworden voor hysterische tienermeisjes. Boodschappenmandjes die Justin zou hebben gebruikt worden op Marktplaats aangeboden en zowel de bedrijfsleider van de bewuste AH als de caissière worden platgebeld met vragen. Zoals ik al schreef, het gaat wat ver. Daarom vind ik deze column van Aaf Corstius in de Volkskrant ook zo heerlijk: Justin Bieber deed normaal.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief