Zullen we de feiten nog wel even checken?

Blog
Opinie
Marieke Fennis
31-07-2015
Gisteren was er een crisis bij een van onze klanten. Het vuurtje werd aangewakkerd door een Belgische krant. Media in Nederland kregen daar lucht van en namen het bericht over. Een aantal journalisten nam contact op om de feiten te controleren of voor een reactie, maar het gros nam het bericht van de Belgische krant klakkeloos over. Dit leidde tot frustraties, want het bronartikel was niet volledig. Met als gevolg dat sommige berichtgeving te kort door de bocht was en feitelijke onjuistheden bevatte. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf, want het kan het beeld van de lezer (en consument) in negatieve zin beïnvloeden terwijl dat dan helemaal misplaatst is.

Verandert de journalistiek?
Ik vraag me soms af of journalisten dit realiseren en of zij stilstaan bij de consequenties voor de lezers en uiteindelijk het bedrijf in kwestie. Waar is de tijd gebleven dat journalisten feiten dubbelchecken en minimaal twee bronnen raadplegen voordat ze het stuk naar buiten brengen? Ervaren redacties dermate een druk van online en sociale media dat snelheid zwaarder weegt dan volledigheid?

Ergens begrijp ik wel dat dit gebeurt. Redacties krimpen en hetzelfde werk moet met minder mensen gedaan worden. Bovendien, door burgerjournalistiek en de penetratie van sociale media voor de verspreiding van nieuws, is het voor redacties een enorme uitdaging om al het nieuws bij te benen. Dus voor snelle verslaggeving van de actualiteit, schiet het bellen van instanties en mensen om feiten te controleren er dus wel eens bij in.

Betrouwbaarheid versus snelheid
Maar het zou het niet mogen. Veel Nederlanders zien traditionele media nog steeds als meest betrouwbaar. Als kijker van het achtuurjournaal verwacht je toch ook de waarheid van het verhaal te horen? En daar zit naar mijn idee ook de crux. Van berichtgeving op sociale media kun je verwachten dat het niet altijd 100% klopt, want daar draait het om snelheid en iedereen kan daar nieuws delen. Daar hoef je geen journalist voor te zijn. Maar een onvolledig verhaal verwacht je niet van een journalist. Sterker nog, het is hun verantwoordelijkheid om het nieuws waarheidsgetrouw, onafhankelijk, fair en met open vizier te brengen. Als het nieuws wel belangrijk genoeg is om te melden en er is maar één bron, zeg dat er dan bij. Zolang het maar transparant is. Als het verhaal niet te checken valt, breng het dan niet naar buiten zou ik zeggen.Maar dat was gisteren niet het geval. Ik verwacht dat journalistiek blijft staan voor de betrouwbaar en volledigheid van nieuws en dus ook de weg naar ons weet te vinden om feiten te controleren. Ook in tijden waarop we nieuws 24/7 consumeren en de snelheid door sociale media wordt opgevoerd, hoop ik dat journalisten zich niet laten opjutten en blijven doen waar ze goed in zijn.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief