10 beginnersfouten op Twitter

Blog
Opinie
Jody Koehler
04-11-2009
Steeds vaker worden Jos en ik gevraagd om een training te verzorgen over social media en Twitter in het bijzonder. Ontzettend leuk om te doen, vooral als we enthousiasme in de ogen terug zien. Eigenlijk is dat ons enige doel; mensen enthousiasmeren. Wat we vooral niet doen, is zeggen hoe Twitter gebruikt 'moet' worden. Dat moet iemand lekker zelf weten. In onze ogen is er namelijk geen 'goed' of 'fout' op Twitter. Het gaat om wat voor jou wel werkt en wat niet. Twitter is een platform, doe er mee wat jij wilt. Experimenteer en leer. Met deze post wil ik je alleen een beetje op weg helpen. Hier 10 beginnersfouten die je moet zien te vermijden.

1. Wees geen expert
Er zijn 2 type experts in Twitterland. De social media goeroe; die als het geweten van Twitter predikt over het gebruik. En het '100 dagen wonderkind'; dat minder dan 100 dagen actief is, minder dan 100 accounts volgt en minder dan 100 tweets heeft. Beiden zijn irritant.2. Tweet niet 'Ik heb net @jodykoehler unfollowed'
Zie Twitter maar net als een tv; zint het je niet, zap dan weg. Je 13 followers denken waarschijnlijk; 'Als je de tweets van jody niet leuk vindt, unfollow hem gewoon'.

3. Vraag niet waarom iemand je 'unfollowed'
Het eerlijke antwoord is waarschijnlijk; YOUR TWEETS SUCK! Of hij of zij is te druk. C'est la vie.

4. Geef niet continue antwoord op 'What are you doing?
Veel interessanter is de vraag 'What interests you?'. Probeer deze eens te beantwoorden. Dit advies geldt overigens niet voor internationale beroemdheden als @lancearmstrong of @therealshaq!

5. Zet een 'goede' foto in je avatar
Wat krijgen mensen te zien als ze op je avatar klikken? Een scherpe foto of vage, vierkante blokjes. Het is toch een kleine moeite om hier een goeie foto te plaatsen? Minimaal 400 x 300 pixels.

6. Zet een 'eerlijke' foto in je avatar
Ook al heb je een sixpack of een prachtige, platte buik... niet doen. Kans is groot dat mensen denken dat je een porn-account bent. Of nep. Of beiden.

7. Draai niet door met hashtags
Gebruik ze met mate. Voor velen hebben ze gewoon een nuttige functies, rondom events als #eDay09 bijvoorbeeld. Dat is toch echt wat anders dan de grappig bedoelde hashtag #voeleenhoofdpijnbijmijnvriendinopkomensnelnaarbed

8. Probeer hoofdletters te vermijden
Een tweet in hoofdletters leest als gegil. BLOEDJE IRRITANT! Is het belangrijk? Zeg het dan gewoon.

9. Gebruik geen lange links
Daar zijn URL shorteners voor ontworpen, zoals bit.ly. In Twitter heb je namelijk maar ruimte voor 140 tekens. Handige tip: Tweetdeck heeft een automatische shortener.

10. Noem jezelf geen goeroe!
Overweeg je de naam 'TotallyawesomeSEOguru' te kiezen. Asjeblieft niet doen. Ook in je profiel moet je termen als 'expert' zien te vermijden. Laat anderen lekker tot die conclusie komen. Houd het in je profiel simpel; wie ben je, wat doe je en wat vind je interessant.

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief