10 nieuwscriteria die elke PR adviseur moet kennen

Blog
Opinie
Jody Koehler
10-10-2012

'Kunnen we daar iets mee?' hoor je zeer regelmatig als PR adviseur. Het 'daar' doelend op de volgende marketingcampagne. En het 'iets' op publiciteit. De vraag die feitelijk gesteld wordt is of er 'nieuws' is of te maken valt. Wat direct zou moeten volgen is een nauwkeurige toetsing aan criteria. Van 'nieuws' is namelijk geen eenvoudige definitie meer te geven. Vroeger kon dat nog wel, toen het nieuws werd gemaakt door een journalistieke beroepsgroep. Maar de tijden zijn nu anders. Dankzij social media is nieuws veel meer geworden dan alleen maar een opmerkelijk verhaal. Meer mensen zijn betrokken. Meer meningen worden toegevoegd. En er worden meer keuzes gemaakt.

Kan iets opmerkelijks dan niet meer uitgroeien tot nieuws? Ik denk van wel. Maar journalisten en bloggers moeten informatie steeds sneller en nauwkeuriger toetsen. Pas daarna beslissen ze of een opmerkelijk feit ook echt nieuws kan worden. Hieronder een 10-tal criteria die elke PR adviseur zou moet kennen, om de kans tot publiceren te vergroten:


  1. Dat meen je niet?!?
    Nieuws is opmerkelijk. Het mooiste voorbeeld hierbij te bedenken is: man bijt hond. Dat is nieuwswaardig omdat 'hond bijt man' wel vaker voorkomt. Vraag is dus, wie bijt wie?
  2. No place like home
    Heel simpel gesteld: hoe verder van huis, hoe kleiner de kans dat het nieuws wordt. Het advies is dus, blijf dicht bij huis.
  3. Nu, nu, nu
    Het grootste probleem van kranten en radio? Precies! Nieuws wordt snel 'oud'. Waarom is 'newsjacking' zo trendy in de PR denk je? Er is een continue honger naar actualiteit.
  4. Sorry, hoe groot???
    Denk aan drugsvangsten, omzetdalingen, uitslagen en lengtes die het nieuws halen. Omvang bepaalt in grote mate de nieuwswaarde.
  5. De bron
    Ben je social media expert, dierengedragswetenschapper, snurkspecialist of Nederlands eerste fulltime ninja? Als autoriteit ben je een interessante bron voor journalisten. Ook nog eens betrouwbaar? De kans op publicatie is zojuist vergroot.
  6. KISS
    Keep it simple, stupid! Tip: wees duidelijk, hapklaar en... niet te ingewikkeld.
  7. Zeitgeist
    Iedere tijdsperiode heeft thema's die in de maatschappij veelbesproken zijn. Of dat nu terrorisme is of Badr Hari. Aansluiten bij de actualiteit vergroot kans op media-aandacht.
  8. Timing
    Net gemist dat er groot wereldnieuws is? Gemist dat het kabinet vandaag gevallen is? Jammer joh...
  9. Human interest
    Niet zoals 'lokaal', maar meer 'menselijk', 'zacht' en 'herkenbaar'. Het persoonlijke verhaal waar iedereen zich in kan verplaatsen.
  10. Is it hot!
    Heel simpel: media zijn commercieel. Of ben jij nog nooit gebeld door een lokaal medium met het verzoek tot adverteren bij jouw nieuws? Dat bedoel ik. Nieuws is ook gewoon wat populair is onder lezers. 


Goed, dit zijn de 10 nieuwscriteria die ik je wilde meegeven. Ik hoop dat jij deze lijst nog kunt aanvullen. Zijn er nog meer tips die we anderen kunnen meegeven? Ik ben heel benieuwd.

Als afsluiter trakteer ik je graag nog even op een beroemde quote van een Britse uitgever, genaamd Lord Northcliffe (1865 - 1922):

"News is what somebody somewhere wants to suppress; all the rest is advertising."

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief