3 ontwikkelingen die jouw social media strategie doen herzien

Blog
Opinie
Noortje Kleijnen
25-08-2016
Het is geen nieuws dat sociale media continue aan verandering onderhevig zijn. We doen allemaal ons best om op die ontwikkelingen in te spelen, te volgen en het liefst nog voor te zijn. Hadden we maar een glazen bol. Zelfs in 'komkommertijd' hoef je je als social media manager niet te vervelen: Instagram lanceerde Stories, Youtube komt met een timeline en nu kondigt Whatsapp ook een nieuw verdienmodel aan. Is er (strategisch) werk aan de winkel? Hieronder drie ontwikkelingen die je ...

Social media kanalen groeien steeds meer naar elkaar toe
Ik hoef er volgens mij weinig meer over te zeggen: Instagram veroorzaakte behoorlijk wat opschudding toen het een aantal weken terug Instagram Stories lanceerde. Een prima tegenaanval van Zuckerberg op Snapchat: if you can't buy it, copy it. Maar niet alleen Zuckerberg gaat de strijd aan met andere sociale netwerken, zoals ik al aangaf heeft Google aangekondigd Youtube te voorzien van een timeline, wat het netwerk een sociaal netwerk zal maken. Doordat de gelijkenissen steeds groter worden, moet je keuzes maken. Probeer je bij elk kanaal een nieuwe fanbase op te bouwen of blijf je bij je huidige kanaal? Waar ligt je focus?

Video: live, semi-live of geregisseerd
Begin 2016 voorspelden veel marketeers: live video wordt het helemaal dit jaar. Dat is nog niet helemaal booming. Op dit moment heb je nog rekening te houden met zowel live, semi-live als 'geregisseerde' videocontent. Snapchat groeit, maar lanceerde ook een feature waarbij je vooraf gemaakte video's en foto's kan plaatsen. Instagram gaat mee in de live-hype met Instagram Stories en Facebook Live begint zoetjes aan aan een opmars, maar geen timeline ontploft nog van de live streams. Feit blijft: we willen allemaal mooie videocontent produceren, en wanneer iets live met een smartphone wordt gefilmd, kan je vaak niet meer doen dan een filter toevoegen. Snel en live wordt nog te vaak gezien als rommelig en gehaast; volgens mij liggen hier uitdagingen.

Begeef je onder je doelgroep
Om maar even terug te komen op die glazen bol: houd je doelgroepen in de gaten. Let op maatschappelijke trends, hun wensen, hobby's, en kijk ook eens naar de jeugd: zij omarmen nieuwe trends nog voordat ze 'groot' worden. En zo verbaasde ik me onlangs bijvoorbeeld over het sociale media-gebruik van Babyboomers. Door te blijven lezen en te verdiepen spreek je de taal van je doelgroep. Dat is misschien geen 'nieuwe' ontwikkeling, maar door punt 1 nuttiger dan ook: als alle sociale media kanalen op elkaar gaan lijken, waar moet je dan aanwezig zijn?

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief