3 podcasttips over media, content en leiderschap

Blog
Opinie
Jody Koehler
15-05-2017
Ik ben een zeer groot fan van podcasting. Waarschijnlijk door de combinatie van stemmen, intimiteit en stilte. Al 10 jaar lang luister ik iedere doordeweekse dag, in mijn auto, naar uiteenlopende podcasts over media, marketing en PR. Een heerlijke manier om mijn passie voor ons bewegende PR vak te verdiepen en nieuwe denkrichtingen, trends of experts te ontdekken. In de begindagen luisterde ik vooral naar Amerikaanse uitzendingen, maar sinds enkele maanden beleef ik ook veel plezier aan het beluisteren van Nederlandse podcasts. Vandaag een paar nieuwe tips, die interessant zijn voor de inhoud, vorm... maar zeker ook de fun.

Podcasting groeit als kool
Statistieken over de populariteit van podcasting zijn niet makkelijk te vinden. We lezen al jaren over een doorbraak van het medium, maar echt mainstream zie ik het voorlopig nog niet worden. Toch is het zo dat geen andere markt in de media zo hard groeit als de markt voor podcasts. Vooral in de VS, Engeland, Duitsland en Zweden is dit het geval. De verklaring? Velen schrijven het succes van podcasting toe aan 'de niche'. Een podcast biedt diepte binnen een bepaald thema. Dit zorgt er in de regel ook voor dat de doelgroep zeer trouw is. Zeker wanneer de ingrediënten van de podcast helemaal kloppen. Denk hierbij aan de audiokwaliteit, presentatie en het script. Of juist het ontbreken daarvan.

Hieronder 3 podcasts die iedere PR professional een keertje moet beluisteren:

1.  Een Podcast over Media, gepresenteerd door Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. De podcast voelt zoals hij is. Je luistert naar twee vrienden die praten over media. Met een lijstje van punten. And that's it.

2. The Brief, een podcast over content marketing, geproduceerd door Wayne Parker Kent. Een goede gast, sterke gesprekken en een update qua nieuws en ontwikkelingen. En dat goed georganiseerd binnen een prettig uurtje. Een aanrader, zeker wanneer je voorbij de Engelse bullshitbingo kunt luisteren.

3. De Story Club, gehost door de Vlaamse storyteller Raf Stevens. Echte mensen, kleine verhalen en grote beweging. Stevens gelooft dat het oude leiderschapsverhaal niet meer werkt. Aan de hand van inspirerende gasten bewijst hij dit.

Tenslotte, een bonustip: The Daily, een dagelijkse podcast van 'The Grey Old lady' The New York Times. En wat mij betreft ook de belangrijkste toevoeging aan het podcastaanbod in 2017. Michael Barbaro praat je, samen met zijn collega's, in zo'n 15 a 20 minuten bij over de achtergronden van het internationale nieuws. Persoonlijk, verdiepend en echt retegoed gemaakt.

Ik zeg, tijd voor een Nederlandse podcast over PR... I'm in!

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief