5 mediageneraties en haar curatoren

Blog
Opinie
Jos Govaart
26-01-2011
Ik zit met een probleem. Ik wil namelijk een woord toevoegen aan de social media bullshitbingokaart van 2011. Ik twijfel tussen het woord curator en conservator.  Brian Solis vertelde tijdens ons event over de opkomende rol van "the curator" in 2011. The Curator, zo vertelde hij, is van oudsher degene die stukken beheert in een museum. Over de rol van de curator in social media zegt hij het volgende: ,,In social media, a curator is the keeper of the interest graphs that are important to them.". Dat is in het Nederlands natuurlijk de conservator. Enfin, definitiekwestie, niet interessant. Wat mij echt boeit is het breder trekken van de rol van curator in het totale mediagebruik. Die rol bestaat al jaren. Hoe zouden die verschillen per generatie zijn? Interessante vraag.

De Curator, wat is en doet hij?

Even terug naar het begrip de curator. Als je naar het bovenstaande plaatje kijkt dan wordt de rol van de curator behoorlijk duidelijk. De curator is jouw persoonlijke bullshitfilter.  Jouw curator is degene die je vertrouwt als het gaat om specifieke interesse(s). Het zijn mensen die voor jou selecteren, kwalificeren en dat vervolgens met jou delen. Ze letten er daarbij ook op welke informatie jij interessant vindt. Een beetje curator kent dan zijn of haar bronnen en weet je feilloos te bedienen met de content die jij graag wil zien.  Ik denk dat iedereen die vakmatig op Twitter zit, zo een aantal mensen kan opnoemen die in die categorie zitten.  Grote kans dat je zelf ook vaak de rol van curator vervult. Het is ook een rol die zonder al te veel tijdinspanning te doen is.

Curatoren voor elke generatie

Elke generatie heeft zo haar eigen curatoren. In je kinderjaren zijn dat natuurlijk je ouders. Alles wat je vader zegt is immers waar. Totdat niks meer waar is van wat ze zeggen, want bij klasgenoten is het allemaal totaal anders. Bij mediagebruik zijn die rollen er ook altijd zo geweest. Er zijn nog legio mensen die maar één journaal erkennen, namelijk het NOS journaal. Voor andere mensen is het journaal op de regionale zenders hét journaal dat perfect in de belevingswereld past.  Naar mijn overtuiging is het per persoon, maar zeker ook per generatie compleet verschillend. Denk maar na over het verschil tussen de Winkler Prins encyclopedie en Wikipedia, of straks Quora, wellicht.

Bovenstaande afbeelding laat zien dat elke generatie een hele andere set aan waarden kent. Dit heeft ook invloed op de wijze waarop de mensen uit de verschillende generaties met media omgaan. En ook wat zij als waarheid beschouwen.  Vroeger was de rol van curator voor een groot deel in handen van de journalist. Dat gaat nu nog maar voor een deel op.

Ik daag afstudeerders uit om eens onderzoek te doen naar het verband tussen de rol van de curator en de mediageneratie waar je naar kijkt.

 

Verleg je grenzen!

schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je nu in voor
onze nieuwsbrief